Ren nog ‘even snel’ naar de Tesla dealer! 28-12-2018
TAGS
Bijtelling
Belastingadvies


Het is in onze eindejaarstips al naar voren gekomen, maar vanwege de vele vragen, heeft Paul er toch ook nog een losse blog over geschreven.

 

Per 1 januari 2019 wordt het bijtellingspercentage van een elektrische auto boven de € 50.000,- 22%. Tot de € 50.000,- blijft dit percentage 4%. Dit maakt het dat de Tesla’s van deze wereld fiscaal minder interessant worden per 1 januari, dus wellicht is het een goed idee om nog even snel een elektrische slee te bestellen voor eind van het jaar.

Wat zijn de overwegingen?

  1. Indien een nieuwe elektrische auto voor 31 december op kenteken staat, zal gedurende 5 jaar de bijtelling 4% van de nieuwwaarde bedragen.
  2. Er hoeft in ieder geval tot en met 2020 geen wegenbelasting betaald te worden. Er is nog geen zekerheid over of dit na 2020 ook zo blijft.
  3. Bij aanschaf is geen BPM verschuldigd, waardoor een groter bedrag aan BTW kan worden teruggevraagd.
  4. De Milieu Investering Aftrek, kortweg MIA. Deze kan als soort extra aftrekpost worden geclaimd in het jaar van aanschaf en bedraagt 36% over de aanschafwaarde. De maximale aanschafwaarde is vastgesteld op € 50.000,-, wat er dus op neerkomt dat er in het jaar van aanschaf € 18.000,- in mindering kan worden gebracht op de winst. Hiervoor dient voor levering van de auto een aanvraag ingediend te zijn.
  5. Een paar praktische zaken zoals; weinig tot geen onderhoud, er hoeft tenslotte geen olie te worden bijgevuld en dergelijke en ook de brandstofprijs per km scheelt aanmerkelijk.
  6. En last but not least.. het helpt ook nog eens het milieu, wat zorgt voor maatschappelijk verantwoord ondernemen!

Zijn er dan geen nadelen?

Er zijn zeker ook nadelen. Zo is de aanschafprijs een behoorlijke belemmering. Uit berekeningen komt naar voren dat bij een gebruik van 5 jaar een Tesla van € 100.000,- ruwweg is te vergelijken met een benzine auto met een nieuwwaarde van € 57.500,- ervan uitgaande dat de Tesla in de B.V. gekocht wordt. Indien de auto gekocht wordt als zelfstandige is het verschil nog iets groter.

 

Wat ook een nadeel kan zijn is de restwaarde na 5 jaar. Deze is moeilijk in te schatten, zeker nu de alle automerken zich volledig gaan storten op elektrisch rijden. Tot voor kort gaf Tesla een waarde garantie af voor de Tesla over 5 jaar.

 

Tips hierover of op zoek naar ander belastingadvies of hypotheekbemiddeling? Neem dan gerust vrijblijvend contact op met één van onze Finanseurs.

Wil je ons iets laten weten?

Heb je een opmerking, suggestie of vraag over onze service of onze website, voel je dan vooral vrij ons dit te laten weten!

Neem contact met mij op:
Niet nodig       Per telefoon       Per e-mail

Feedback