hier zitten we!
 

Tips voor BTW-aangifte

Het derde kwartaal zit er alweer op! Voor veel ondernemers betekent dit ook weer tijd voor de btw-aangifte. Hier een aantal tips om het (betalen van de btw) net even wat makkelijker te maken.

Op tijd aangifte doen

De belastingdienst hecht veel waarde aan deadlines. Het is dus van belang dat de aangifte en de betaling op tijd bij de belastingdienst binnen zijn. De deadline voor de aangifte en betaling van het derde kwartaal is 31 oktober. Let op! Op deze deadline moet het te betalen bedrag binnen zijn bij de belastingdienst, dus moet dit uiterlijk 30 oktober betaald worden i.v.m. de overboeking.

Kleine ondernemersregeling

Sommige ondernemers kunnen geld mislopen, omdat zij niet bekend zijn met de kleine ondernemersregeling (KOR). De kleine ondernemersregeling is voor ondernemers die minder dan 1883 euro in een jaar aan btw moeten betalen en daardoor belastingvermindering krijgen.

 

Facturatie termijn

Er is wat speelruimte als het gaat om de facturatie. Voor de BTW is namelijk de factuurdatum leidend en niet de datum van de levering of dienst. Wanneer de factuur op 30-09 verstuurd wordt dient de BTW afgedragen te worden bij de aangifte van het derde kwartaal (voor 31 oktober). Wordt de factuurdatum gesteld op 1 oktober dan hoeft deze BTW pas afgedragen te worden bij de aangifte van het vierde kwartaal (dus pas voor 31 januari van het volgende jaar). Let wel op, de factuurdatum moet binnen 15 dagen na afloop van de maand waarin de werkzaamheden zijn afgerond liggen.

Factuureisen

Wilt u de btw uit een factuur of van een bonnetje halen, dan moeten er een aantal dingen vermeld staan. Namelijk:

  • De adresgegevens
  • Bruto bedrag excl. BTW
  • BTW nummer
  • BTW bedrag
  • Gegevens afnemer
  • BTW tarief
  • Omschrijving product/dienst
  • Netto bedrag incl. BTW

 

Hier is echter wel een uitzondering voor. Als het factuurbedrag onder de € 100,- zit of als de factuur een wijziging van de oorspronkelijke factuur is, dan mag er een vereenvoudigde factuur verstuurd worden. Zie dan: http://bit.ly/2fNytnA. Mocht er bijvoorbeeld op een bon of factuur geen btw-bedrag vermeld staan, dan mag u deze ook niet claimen.

 

Ook hier zijn er uitzonderingen, namelijk: brandstof bonnen, openbaar vervoer en taxivervoer (vervoersbewijs geldt als factuur) en goederen of diensten van landbouwers of veehandelaren. Echter is het wel van belang bij brandstofbonnen dat het herleidend is, bijvoorbeeld door te betalen met de pin, creditcard of tankpas.

Betaaldatum en factuurdatum

Sommige ondernemers houden de betaaldatum van de factuur aan voor de btw-aangifte. Dit is echter niet juist, de factuurdatum is namelijk leidend en er wordt dan ook geen onderscheid gemaakt of de factuur wel of niet betaald is. Dit geldt ook wanneer de ondernemer zijn administratie volgens het kasstelsel administreert.

 

Vragen hierover of op zoek naar ander belastingadvies? Neem gerust vrijblijvend contact op met één van onze Finanseurs.

 



Wil je klant bij ons worden?

    Beloningsbeleid deFinanseurs/ StraksBegintNu


    Het AFM geeft kaders waar ons beloningsbeleid aan moet voldoen. Dit kan in een variabele vorm en/of een vaste vorm. Binnen StraksBegintNu houden wij een vaste beloningsstructuur aan, bestaande uit:

     

    • een vast maandsalaris
    • jaarlijks vakantiegeld
    • een vaste halve dertiende maand

     

    Wij kennen dus geen resultaatafhankelijke beloningen toe.

    In drie vragen bepalen welk pakket het beste bij jou past?