jul
Welke verzekeringen zijn nou eigenlijk verplicht?
Verzekeringen beschermen je tegen de financiële gevolgen van vervelende gebeurtenissen. Sommige zijn verplicht, andere zijn de moeite van het overwegen waard. Maar er zijn ook verzekeringen waarvan je jezelf moet afvragen of je ze wel echt nodig hebt.
Verplicht
Om met de verplichte verzekeringen te beginnen: iedereen die in Nederland woont en ouder is dan achttien jaar, moet een zorgverzekering afsluiten. Heb je een auto, een motor, een scooter of een brommer? Dan ben je verplicht om die te verzekeren voor wettelijke aansprakelijkheid.
Woonverzekeringen
Als je een koophuis wilt financieren met een hypotheek, zal de bank van je eisen dat je ook een opstalverzekering afsluit. Deze wordt ook wel woonhuisverzekering genoemd. Andere woonverzekeringen zijn niet verplicht, maar vaak wel raadzaam. Dat geldt bijvoorbeeld voor een inboedelverzekering. Want wat als je huis afbrandt? Dan ga je al snel voor tienduizenden euro’s het schip in als je huisraad niet is verzekerd. Aandachtspunten bij een inboedelverzekering zijn onder andere de nieuwwaardedekking en de buitenhuisdekking.
Wettelijke aansprakelijkheid
Een aansprakelijkheidsverzekering is eveneens het overwegen meer dan waard. Die kost je per maand maar een paar euro en dekt in principe alle schades aan andere mensen en hun bezittingen waarvoor jij volgens de wet aansprakelijk bent. Denk bijvoorbeeld aan glasschade na een ‘voetbalongelukje’. Maar ook aan waterschade bij de buren omdat er in jouw huis een leiding is gesprongen.
Andere verzekeringen
Van een geheel andere orde zijn de zogenoemde inkomens- en kapitaalverzekeringen. Die keren periodiek of eenmalig geld uit als jou of je gezinsleden iets overkomt. Denk bijvoorbeeld aan een overlijdensrisicoverzekering (ORV). Die was vroeger trouwens verplicht als je een hypotheek afsloot. Die verplichting is er niet meer, maar een ORV kan buitengewoon verstandig blijven.
Twee andere verzekeringen die we nog noemen, zijn de woonlastenverzekering en de uitvaartverzekering. De eerste keert uit als je werkloos of arbeidsongeschikt raakt. De tweede is bedoeld om je uitvaart mee te betalen. De kosten daarvan zijn in de afgelopen jaren flink opgelopen naar gemiddeld € 7.500 voor een crematie en € 9.500 voor een begrafenis.
Sommige risico’s kun je maar beter afdekken met een verzekering, andere kun je misschien zelf dragen. Hulp hierbij nodig of op zoek naar hypotheekbemiddeling of belastingadvies? Neem gerust vrijblijvend contact op met één van onze Finanseurs.