hier zitten we!
 

Zijn inkomsten uit verhuur van een deel van je woning belast?

Steeds meer Nederlanders verhuren af en toe een deel van hun woning aan toeristen via platforms zoals Airbnb. Maar hoe zit het met de belasting op deze inkomsten? Zijn ze altijd belast en zo ja, voor welk deel? Onlangs kwam deze vraag aan bod bij Hof Amsterdam. Wat was de uitkomst?

Is het een deel van je eigen woning?

De eerste vraag was of het verhuurde deel van de woning als onderdeel van de eigen woning kon worden gezien. De verhuurder vond van niet, omdat hij een gastenverblijf had aangebouwd. Dit gastenverblijf had een eigen ingang, voorzieningen en stond los van de hoofdwoning. Toch oordeelde het hof anders: het gastenverblijf was bouwkundig verbonden aan de woning en stond ook in het Kadaster geregistreerd als onderdeel van de woning.

Hoofdverblijf of niet?

De tweede vraag was of het gastenverblijf als hoofdverblijf van de verhuurder kon worden gezien, ondanks de tijdelijke verhuur. De verhuurder stelde dat het gastenverblijf slechts kortstondig verhuurd werd. Het hof vond echter dat het feit dat de verhuurder zelf kon kiezen wanneer hij het gastenverblijf verhuurde of zelf gebruikte, betekende dat het gastenverblijf altijd beschikbaar was als hoofdverblijf.

Korte termijn beschikbaarheid

Daarnaast moest worden vastgesteld of het gastenverblijf op korte termijn weer beschikbaar zou zijn voor de verhuurder. Dit bleek het geval te zijn, aangezien het gastenverblijf in een jaar tijd slechts met tussenpozen van ongeveer twee maanden verhuurd was. Hierdoor was het verblijf steeds weer snel beschikbaar voor de verhuurder.

Tijdelijke verhuur regeling van toepassing

Op basis van deze feiten oordeelde het hof dat de regeling voor tijdelijke verhuur van een deel van de eigen woning van toepassing was. Dit betekent dat 70% van de verhuurinkomsten, na aftrek van gerelateerde kosten, belast zijn. Het is dus belangrijk om bewijzen van deze kosten te bewaren, zodat je ze kunt aantonen.

Vrijstelling kamerverhuur

Uit de uitspraak blijkt ook dat tijdelijke verhuur anders belast wordt dan meer permanente verhuur. Bij langdurige verhuur kan de kamerverhuurvrijstelling van toepassing zijn. Deze vrijstelling geldt als de inkomsten per jaar niet meer dan €5.998 (2024) bedragen. Hiervoor moet de huurder wel ingeschreven staan in de Basisregistratie Personen van de gemeente.

Wat betekent dit voor jou?

Verhuur je tijdelijk kamers of een deel van je woning, bijvoorbeeld via Airbnb? Houd er dan rekening mee dat de netto-inkomsten hiervan voor 70% belast zijn. Zorg ervoor dat je bewijs van de gemaakte kosten bewaart, zodat je deze kunt aantonen. Alleen bij langdurige verhuur kan de kamerverhuurvrijstelling van toepassing zijn.

Heb je vragen of hulp nodig bij je belastingaangifte? Wij staan klaar om je te ondersteunen, zodat je zonder zorgen het maximale uit je verhuur kunt halen!



Wil je klant bij ons worden?

    Beloningsbeleid deFinanseurs/ StraksBegintNu


    Het AFM geeft kaders waar ons beloningsbeleid aan moet voldoen. Dit kan in een variabele vorm en/of een vaste vorm. Binnen StraksBegintNu houden wij een vaste beloningsstructuur aan, bestaande uit:

     

    • een vast maandsalaris
    • jaarlijks vakantiegeld
    • een vaste halve dertiende maand

     

    Wij kennen dus geen resultaatafhankelijke beloningen toe.

    In drie vragen bepalen welk pakket het beste bij jou past?