hier zitten we!
 

De Expert Spreekt: Zorg voor je zwangere werknemers

Tijd voor weer een nieuwsbericht van onze HR Finanseur Yvette!

Onze collega Sandra is net met zwangerschapsverlof gegaan en dit benadrukt voor ons als werkgever het belang van de rechten van zwangere werknemers. Als ondernemer wil je goed op de hoogte zijn van deze regels, zodat je je medewerkers kunt ondersteunen én voldoen aan de wettelijke verplichtingen. Hier zijn enkele belangrijke punten om rekening mee te houden.

Aangepast werk en veiligheid

Tijdens de zwangerschap en tot zes maanden na de bevalling moet je zorgen voor een veilige werkomgeving. Dit betekent dat je, indien nodig, aangepast werk moet aanbieden als bepaalde taken te zwaar of risicovol zijn. Denk bijvoorbeeld aan fysiek werk in sectoren zoals de zorg of de chemische industrie, waar gevaarlijke stoffen een rol kunnen spelen. Lukt het niet om vervangend werk te vinden, dan kun je samen met je medewerker en de bedrijfsarts overwegen om preventief zwangerschapsverlof aan te vragen. Het UWV regelt in dat geval een uitkering. Als werkgever ben je verplicht om het welzijn van zowel je medewerker als het ongeboren kind te waarborgen.

Verlofregelingen: zorg voor een soepel verloop

Zwangere medewerkers hebben recht op zwangerschaps- en bevallingsverlof. Na de bevalling kan de medewerker kiezen voor ouderschapsverlof, wat meestal deels onbetaald is, tenzij er binnen de cao of de secundaire arbeidsvoorwaarden een andere afspraak is gemaakt. Het is belangrijk dat je als werkgever goed op de hoogte bent van deze regelingen en de medewerker tijdig informeert over de mogelijkheden. Ook kun je overwegen om een bijdrage te leveren aan kinderopvang, wat de terugkeer naar het werk kan vergemakkelijken.

Voorkom zwangerschapsdiscriminatie

Discriminatie op basis van zwangerschap is wettelijk verboden. Als werkgever moet je ervoor zorgen dat de zwangerschap geen invloed heeft op promoties, functiewijzigingen of andere aspecten van het dienstverband. Zorg ervoor dat je beleid en procedures rondom zwangerschap en werk duidelijk zijn en dat je medewerkers weet te beschermen tegen elke vorm van zwangerschapsdiscriminatie. Dit zorgt niet alleen voor een gezonde werkomgeving, maar bevordert ook het vertrouwen en de tevredenheid van je medewerkers.

Kortom, het is van essentieel belang dat je als werkgever de rechten van je zwangere medewerkers goed kent en toepast. Dit creëert niet alleen een veilige werkomgeving, maar laat ook zien dat je betrokken bent bij het welzijn van je medewerkers, iets wat bij deFinanseurs hoog in het vaandel staat.

Heb je vragen over hoe je dit het beste kunt aanpakken? We staan klaar om je hierbij te ondersteunen!



Wil je klant bij ons worden?

    Beloningsbeleid deFinanseurs/ StraksBegintNu


    Het AFM geeft kaders waar ons beloningsbeleid aan moet voldoen. Dit kan in een variabele vorm en/of een vaste vorm. Binnen StraksBegintNu houden wij een vaste beloningsstructuur aan, bestaande uit:

     

    • een vast maandsalaris
    • jaarlijks vakantiegeld
    • een vaste halve dertiende maand

     

    Wij kennen dus geen resultaatafhankelijke beloningen toe.

    In drie vragen bepalen welk pakket het beste bij jou past?