
feb
Bevrijdingsdag: Moet je werknemers op 5 mei vrij geven?
Er is vaak verwarring over Bevrijdingsdag: is het een officiële feestdag en betekent dat ook dat werknemers vrij zijn? We zetten het voor je op een rij.
Om de vijf jaar of elk jaar?
Veel bedrijven hanteren de regel dat werknemers op 5 mei eens in de vijf jaar vrij krijgen (in lustrumjaren, als het jaartal eindigt op een 0 of een 5). Opvallend genoeg is Bevrijdingsdag pas sinds 1990 een officiële feestdag, maar dat betekent niet automatisch dat het een verplichte vrije dag is.
Is 5 mei een verplichte vrije dag?
Of je jouw werknemers op 5 mei vrij moet geven, hangt af van wat er in de cao of arbeidsvoorwaarden staat. In de publieke sector is 5 mei vaak een vaste vrije dag, maar dat geldt niet voor alle sectoren. Als er in de cao of arbeidsovereenkomst niets over staat, is 5 mei géén verplichte vrije dag.
De Stichting van de Arbeid adviseert werkgevers om in lustrumjaren hun werknemers vrij te geven, tenzij dit echt niet haalbaar is vanwege de bedrijfsvoering, zoals in de horeca of in een productiebedrijf waar machines niet zomaar een dag stil kunnen staan.
Geen verplichte vrije dag? Geen extra compensatie
Als er binnen jouw onderneming geen afspraken over Bevrijdingsdag zijn vastgelegd en je werknemers op 5 mei gewoon laat werken, dan hoef je hen daar geen extra compensatie voor te geven. In dat geval is het een normale werkdag.
Wil je toch iets extra’s doen? Dan kun je natuurlijk overwegen om werknemers een vrije dag of een andere vorm van compensatie aan te bieden, als blijk van waardering.
Heb je vragen over hoe dit binnen jouw onderneming geregeld is? Check dan de cao of de arbeidsovereenkomsten van je medewerkers.
Hulp hierbij nodig? Neem gerust vrijblijvend contact met ons op!