hier zitten we!
 

Zó help je kinderen bij het kopen van een eerste huis!

Het kopen van een eerste huis kan een uitdagend proces zijn voor jonge mensen. Ouders kunnen hierbij een cruciale rol spelen. De meest gebruikelijke zijn schenken, lenen en garant staan. In dit artikel staan we stil bij deze mogelijkheden.

Schenken

Hoewel de ‘jubelton’ niet meer bestaat, mag je nog altijd eenmalig een bedrag van bijna € 32.000 belastingvrij schenken aan kinderen tussen de 18 en 40 jaar. Zo kun je ze een flinke duw in de rug geven, zonder de belastingdienst te spekken.

Is je kind ouder dan 40 of heb je al zo’n eenmalige schenking gedaan? Dan mag je je kind elk jaar nog ruim € 6.600 geven zonder dat daarover belasting wordt geheven.

Het grootste voordeel van schenken is dat je kind direct eigen vermogen heeft. Dit kan helpen om een huis in een hogere prijsklasse te kopen, een verbouwing te realiseren of de hypotheeklasten te verlagen.

Geld lening

Een andere optie is om geld te lenen aan je kind. Dit kan onder andere via een zogeheten familiehypotheek. Die kan voordelig zijn voor beide partijen. Jij krijgt rente op je geld en je kind heeft een (extra) lening zonder tussenkomst van een bank. En als jullie alles volgens de regels doen, mag je kind de betaalde rente gewoon aftrekken.

Het is wel belangrijk om duidelijke afspraken te maken. Zet alles op papier en zorg dat beide partijen weten wat de voorwaarden zijn. Denk aan de looptijd, het rentepercentage en hoe de aflossingen worden gedaan. Het kan verstandig zijn om dit vast te laten leggen bij een notaris. Zo voorkom je misverstanden en problemen in de toekomst.

Een nadeel van een familiehypotheek kan zijn dat je meer moet betalen in box 3. Als je geld uitleent, valt dat namelijk onder een hoger belastingpercentage. Laat dat dus goed onderzoeken.

Advies

Daarnaast is het belangrijk om kinderen te leren hoe ze verstandig kunnen omgaan met hun financiën. Dit omvat budgettering, sparen voor onvoorziene uitgaven en het creëren van een solide financieel plan. Deze vaardigheden helpen hen niet alleen bij de aankoop, maar ook bij het onderhouden van hun nieuwe huis op de lange termijn.

Door deze stappen te volgen, kunnen ouders hun kinderen niet alleen helpen om hun eerste huis te kopen, maar hen ook voorbereiden op een stabiele financiële toekomst.

Hulp hierbij nodig of ben je op zoek naar een hypotheekbemiddelaar? Bij deFinanseurs staan we voor je klaar met advies en ondersteuning bij elke stap. Zo maken we jouw droomhuis werkelijkheid!Wil je klant bij ons worden?

  Beloningsbeleid deFinanseurs/ StraksBegintNu


  Het AFM geeft kaders waar ons beloningsbeleid aan moet voldoen. Dit kan in een variabele vorm en/of een vaste vorm. Binnen StraksBegintNu houden wij een vaste beloningsstructuur aan, bestaande uit:

   

  • een vast maandsalaris
  • jaarlijks vakantiegeld
  • een vaste halve dertiende maand

   

  Wij kennen dus geen resultaatafhankelijke beloningen toe.

  In drie vragen bepalen welk pakket het beste bij jou past?