hier zitten we!
 

Jongeren, spaargeld en crypto

De interesse in crypto groeit gestaag onder jongeren. Uit recent onderzoek van DirectResearch, uitgevoerd in opdracht van de Belastingdienst onder 822 jongeren tussen de 15 en 25 jaar, blijkt dat bijna één op de vijf jongeren actief investeert in crypto. Deze trend wordt mede aangewakkerd door influencers op sociale media die in hoog tempo allerlei informatie, betrouwbaar of niet, de wereld in slingeren.

Crypto en het internet

Veel mensen zien cryptocurrencies nog steeds als een gokspel of piramidespel, terwijl anderen het beschouwen als de voorloper van een nieuwe financiële wereld. Een uitvinding die een vergelijkbare impact zal hebben op ons economische stelsel zoals het internet dat had op onze manier van informatie consumeren en delen. Wie er gelijk heeft, zal de toekomst uitwijzen.

Enorme hoeveelheid informatie beschikbaar

Met name jongeren hebben een positieve(re) mening over cryptovaluta. Voor velen is het een serieus studieobject. Honderden uren worden besteed aan podcasts, video’s en artikelen. Er is immers een gigantische hoeveelheid online informatie beschikbaar. De vraag blijft echter hoe betrouwbaar deze content is. Ondanks de grote hoeveelheid informatie blijven een aantal praktische aspecten te vaak onderbelicht. Deze zijn ook voor jongeren van belang.

Fiscale aspecten

In de wereld van crypto is het niet alleen belangrijk om bewust te zijn van de potentiële risico’s en de enorme schommelingen. Het begrijpen van de fiscale aspecten is ook cruciaal. Niet alleen voor ouders, maar zeker ook voor hun kinderen. Er zijn specifieke regels over hoe deze digitale activa worden belast.

Cryptovermogen en Box 3

Cryptovaluta vallen voor particulieren onder box 3 van de inkomstenbelasting. Dit betekent dat ze worden beschouwd als vermogen, net als spaartegoeden en beleggingen. Vanwege de volatiliteit kunnen cryptovaluta snel in waarde stijgen en dalen. Voor de belastingaangifte ga je uit van de koers op 1 januari van het aangiftejaar. Voor de aangifte inkomstenbelasting 2024 gebruik je dus de waarde per 1 januari 2024, gebaseerd op de wisselkoers van het gebruikte platform.

Cryptovermogen van minderjarigen wordt bij dat van de ouders opgeteld

Het is belangrijk te realiseren dat aangifte al verplicht is vanaf een vermogen van € 33.748. Deze regels gelden ook voor minderjarigen, want hun (crypto)vermogen wordt opgeteld bij dat van hun ouders. Daarom is het cruciaal voor jongeren én hun ouders om zich hiervan bewust te zijn, anders lopen ze onbedoeld het risico op een flinke belastingaanslag. Zorg er dus voor dat je als ouder goed op de hoogte bent van wat je kinderen met hun spaargeld doen. Het kan immers zomaar zijn dat die € 500 ineens € 5.000 waard is. Of slechts € 5 natuurlijk, dat kan ook.

Sociale media

Over de voor- en nadelen van cryptocurrencies gaan we hier niet in discussie. Dat laten we graag aan anderen over. Feit is dat op sociale media vooral de voordelen worden belicht. Miljoenen euro’s, dure auto’s en zonder zorgen heerlijk op een Mexicaans strand van een cocktail genieten, spreken bij velen tot de verbeelding. Crypto-influencers spelen hier vaak handig (en soms ook listig) op in en doen het lijken alsof dit eenvoudig voor iedereen te bereiken is. Hoewel het vaak gaat om gesponsorde content, zijn veel jongeren zich hier niet voldoende van bewust.

Online cursussen

Veel van deze zelfverklaarde guru’s bieden cursussen aan en geven tips waarmee ook jij binnen no time je baan kunt opzeggen. Deze cursussen zijn uiteraard meestal niet gratis. Om dit te reguleren zijn er regels opgesteld ter bescherming van de economische en financiële belangen van de consument. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) monitort actief sociale media om misleidende adviezen te identificeren. Dit heeft echter nog niet altijd het gewenste resultaat, vooral omdat veel crypto-influencers zich niet in Nederland bevinden.

Praat met je kinderen

Geld verdienen met crypto is niet voor iedereen weggelegd en ook zeker niet zonder risico. Als je echter besluit om in crypto te investeren, wees je dan bewust van de financiële risico’s en laat je niet beïnvloeden door louche “guru’s” die enkel uit zijn op persoonlijk gewin. Vergeet bovendien de fiscale regels met betrekking tot cryptocurrencies niet. Deze verdienen aandacht, ook van jongeren. Heb als ouder regelmatig gesprekken met je kinderen over hun financiële beslissingen. Wie weet leer je nog iets van ze en voorkom je dat hun spaargeld onverwacht in een memecoin wordt geïnvesteerd. Dat kan nare verrassingen voorkomen.

Heb je hulp nodig bij je belastingaangifte met betrekking tot dit specifieke fiscale aspect van investeringen? Neem dan gerust contact met ons op, wij staan voor je klaar!



Wil je klant bij ons worden?

    Beloningsbeleid deFinanseurs/ StraksBegintNu


    Het AFM geeft kaders waar ons beloningsbeleid aan moet voldoen. Dit kan in een variabele vorm en/of een vaste vorm. Binnen StraksBegintNu houden wij een vaste beloningsstructuur aan, bestaande uit:

     

    • een vast maandsalaris
    • jaarlijks vakantiegeld
    • een vaste halve dertiende maand

     

    Wij kennen dus geen resultaatafhankelijke beloningen toe.

    In drie vragen bepalen welk pakket het beste bij jou past?