hier zitten we!
 

Kind helpen met het kopen van een huis?

Een kind die met of zonder partner een huis wil kopen, loopt nog wel eens tegen het feit aan dat een volledig hypotheek niet mogelijk is. Hulp vanuit de ouders is dan zeker mogelijk!

 

Er bestaat de schenkingsvrijstelling van ouder naar kind (voor de eigen woning) van maximaal € 100.000, alleen is schenken vaak niet de meest voordelige optie en er moet natuurlijk ook aan de familiebanden gedacht worden. Beter dan schenken is lenen! Het voordeel hiervan is dat niet één kind anders behandeld gaat worden en het kan ook nog fiscaal rente voordeel opleveren.

Lage of hoge rente?

Bij lenen aan eigen kinderen is de neiging wel groot om een zeer lage rente te vragen. Maar juist door middel van een hoge rente en een jaarlijkse schenking kunt u het fiscale voordeel maximaliseren. Dit kan door bijvoorbeeld jaarlijks een deel van de rente terug te schenken.

Voorbeeld

Stel: er wordt € 100.000 tegen 6% rente geleend. Het kind moet dan dus ongeveer € 6.000 per jaar aan rente betalen (plus wat aflossing). Jaarlijks mag de ouder € 5.320 belastingvrij schenken, bijvoorbeeld ieder jaar met de kerst. Voor het kind levert dit een aftrekpost van € 6.000 rente op, maar per saldo slechts een rentelast van € 680 per jaar. De aftrekpost levert een teruggaaf van de Belastingdienst op zo’n € 2.000 tot € 2.800 (afhankelijk van het fiscale inkomen).

 

Natuurlijk kan de terug schenking ook lager zijn, om zelf ook een gunstig rendement van de lening te behalen. Dit rendement komt dan al snel hoger uit dan de huidige rente op de spaarrekening.

 

Vragen hierover? De Finanseurs helpen graag met het advies of een lening mogelijk is en welke rente en terug schenking dan het beste gehanteerd kunnen worden.

 Wil je klant bij ons worden?

  Beloningsbeleid deFinanseurs/ StraksBegintNu


  Het AFM geeft kaders waar ons beloningsbeleid aan moet voldoen. Dit kan in een variabele vorm en/of een vaste vorm. Binnen StraksBegintNu houden wij een vaste beloningsstructuur aan, bestaande uit:

   

  • een vast maandsalaris
  • jaarlijks vakantiegeld
  • een vaste halve dertiende maand

   

  Wij kennen dus geen resultaatafhankelijke beloningen toe.

  In drie vragen bepalen welk pakket het beste bij jou past?