hier zitten we!
 

Ontdek hoe je als DGA eenvoudig duizenden euro’s kunt besparen

Wil je als directeur-grootaandeelhouder jaarlijks duizenden euro’s besparen? Met deze drie slimme fiscale tips kun je minder belasting betalen. Van voordelig leasen tot het benutten van de werkkostenregeling en een hypotheek via je holding – elke tip kan je flink wat geld opleveren.

Tip 1: Verlaag je DGA-salaris met een auto van de zaak

Als directeur-grootaandeelhouder (DGA) moet je jezelf elk jaar een minimumsalaris uitkeren, het zogenaamde gebruikelijk loon. In 2024 is dit bedrag verhoogd van € 51.000 naar € 56.000. Over dit bedrag betaal je inkomstenbelasting in box 1 en dit is over het algemeen zwaarder belast dan dividenduitkeringen in box 2. Daarom is het slim om je gebruikelijk loon zo laag mogelijk te houden.

Een handige manier om dit te doen is via de auto van de zaak. De fiscale bijtelling voor privégebruik mag je namelijk aftrekken van je gebruikelijk loon. Zo kun je niet alleen voordelig rijden, maar ook belasting besparen.

Voorbeeld:
Angela, die een succesvol sieradenmerk heeft, keert zichzelf een salaris van € 60.000 uit. Ze overweegt een leaseauto met een cataloguswaarde van € 100.000. De bijtelling van 22 procent betekent € 22.000 extra inkomen per jaar. Als ze dit bij haar salaris optelt, komt ze uit op € 82.000, waarover ze in box 1 het hoogste tarief van 49,5% betaalt.

Maar Diane kan het slimmer aanpakken. Ze mag de bijtelling ook van haar salaris aftrekken en het verschil als extra winst uitkeren. Over die winst betaalt ze weliswaar dividendbelasting in box 2, maar die tarieven zijn een stuk gunstiger dan die in box 1. Zo kan ze jaarlijks duizenden euro’s besparen!

Tip 2: Maak gebruik van de werkkostenregeling

De werkkostenregeling biedt de mogelijkheid om werknemers fiscaal onbelast extra te belonen, bijvoorbeeld met een vergoeding voor reiskosten of een telefoon van de zaak. Als DGA ben je ook werknemer van je eigen BV, dus kun je deze regeling ook benutten.

In 2024 is de vrije ruimte 1,92 procent van je totale loon tot een maximum van € 400.000. Als je jezelf het minimum DGA-salaris van € 56.000 uitkeert, betekent dit een belastingbesparing van € 1075. Laat dit voordeel niet liggen en geef jezelf voor het eind van het jaar nog een belastingvrije beloning!

Tip 3: Sluit een hypotheek af bij je holding

Overweeg je een huis te kopen? Je denkt misschien meteen aan een hypotheek via de bank, maar je kunt ook je eigen bedrijf als hypotheekverstrekker gebruiken. Dit betekent dat je holding jou als DGA een lening verstrekt.

De rente die je over deze lening betaalt, mag je (deels) zelf bepalen, zolang het binnen de marktconforme grenzen blijft. Kies je voor een hogere rente dan de bank zou rekenen, dan levert dit een grotere aftrekpost op in box 1. De rente die je aan je eigen BV betaalt, kun je vervolgens als dividend uitkeren, wat weer een fiscaal voordeel oplevert.

Als DGA zijn er dus volop kansen om slimmer met je belasting om te gaan. Of het nu gaat om het leasen van een luxe auto, het benutten van de werkkostenregeling of het afsluiten van een hypotheek bij je holding – elke tip kan je jaarlijks veel geld besparen.

Benieuwd wat deze tips voor jouw situatie kunnen betekenen? Neem gerust vrijblijvend contact met ons op, we denken graag met je mee!



Wil je klant bij ons worden?

    Beloningsbeleid deFinanseurs/ StraksBegintNu


    Het AFM geeft kaders waar ons beloningsbeleid aan moet voldoen. Dit kan in een variabele vorm en/of een vaste vorm. Binnen StraksBegintNu houden wij een vaste beloningsstructuur aan, bestaande uit:

     

    • een vast maandsalaris
    • jaarlijks vakantiegeld
    • een vaste halve dertiende maand

     

    Wij kennen dus geen resultaatafhankelijke beloningen toe.

    In drie vragen bepalen welk pakket het beste bij jou past?