hier zitten we!
 

Prinsjesdag 2024: de veranderingen

2024 is een jaar vol veranderingen. Facet Accountants heeft hier een uitgebreid artikel over geschreven, wij hebben een samenvatting van de belangrijkste punten gemaakt, zodat je precies weet waar je aan toe bent.

 


Inkomstenbelasting ondernemers

1. Box 1

Ondernemers betalen iets meer belasting; effect minder door maatregelen

Mensen die werken als zzp’er, of mkb’ers met een eenmanszaak of vof, gaan vanaf 2025 gemiddeld iets meer belasting betalen als ze evenveel winst maken. Door de belastingmaatregelen gaan ondernemers er iets minder op achteruit. Dit komt door de aanpassingen van de tarieven in de inkomstenbelasting. De 1e schijf gaat omlaag. En de 3 belastingschijven krijgen hogere schijfgrenzen.

Een eerder plan om de mkb-winstvrijstelling verder te verlagen naar 12,03% gaat niet door. De vrijstelling gaat wel omlaag van 13,31% naar 12,7%. Eerder was al besloten dat de zelfstandigenaftrek verder omlaaggaat van € 3.750 naar € 2.470. Daardoor betalen ondernemers uiteindelijk over een groter deel van hun winst of inkomen belasting. Het kabinet wil voor lage inkomens onder andere de huurtoeslag en het kindgebonden budget verhogen.

2. Box 2

Verlagen 2e schijf box 2 van 33% naar 31%

Het kabinet wil de 2e schijf in box 2 per 2025 verlagen van 33% naar 31%. Aanmerkelijkbelanghouders betalen dan 31% inkomstenbelasting voor zover het inkomen uit aanmerkelijk belang hoger is dan € 67.804. Tot een inkomen in box 2 van € 67.804 blijft het tarief 24,5%.

Ondernemers stimuleren om best passende ondernemersvorm te kiezen

Met deze maatregel wil het kabinet ervoor zorgen dat er meer evenwicht is tussen de belastingtarieven voor aanmerkelijkbelanghouders, ondernemers met bijvoorbeeld een eenmanszaak en werknemers. Meer evenwicht in de belastingtarieven voorkomt fiscaal gedreven gedrag en zorgt ervoor dat ondernemers een rechtsvorm kunnen kiezen die het beste bij de onderneming past.

3. Box 3

De verlaging van het Box 3 tarief word geschrapt, waardoor deze 36% blijft.

 


Ondernemen

1. Renteaftrekbeperking vennootschapsbelasting van 20% naar 25%

Het kabinet stelt voor om de generieke renteaftrekbeperking (earningsstrippingmaatregel) in de vennootschapsbelasting (vpb) vanaf 2025 te versoepelen. Bedrijven mogen rente aftrekken bij het bepalen van hun belastbare winst, maar deze aftrek is beperkt. De rente is nu niet aftrekbaar als deze hoger is dan 20% van de winst en meer dan € 1 miljoen. Het kabinet stelt voor om het percentage van 20% te verhogen naar 25%. Bedrijven mogen dan een groter deel van de rente aftrekken. En betalen daardoor minder belasting over hun winst.

2. Aanpassingen 30%-regeling voor werknemers uit het buitenland (expatregeling)

Het kabinet wil vanaf 1 januari 2027 de 30%-regeling voor werknemers uit het buitenland (expats), aanpassen. Het voorstel bestaat uit 2 maatregelen:

  • Vergoeding tot maximaal 27% van belaste loon

Het kabinet wil dat expats die voldoen aan de voorwaarden, vanaf 2027 belastingvrij een vergoeding kunnen krijgen tot maximaal 27% van hun belaste loon. En dat in 2025 en 2026 een maximaal percentage geldt van 30%. Expats die de hele 5 jaar de regeling gebruiken, hebben meer belastingvoordeel dan met de regels die nu gelden.

  • Hogere inkomensnorm

Het kabinet wil vanaf 2027 de inkomensnorm binnen de 30%-regeling verhogen van € 46.107 naar € 50.436. En voor expats onder de 30 jaar met een mastergraad van € 35.048 naar € 38.388. Het kabinet zal deze bedragen de komende jaren nog indexeren. In 2025 en 2026 geldt nog de huidige inkomensnorm. Met deze maatregel komen vanaf 2027 minder expats in aanmerking voor de regeling. En wordt voor sommige expats die nog wel in aanmerking komen, de maximale expatvergoeding die zij belastingvrij mogen ontvangen, lager.

Nieuwe regels gelden alleen voor start 30%-regeling op of na 1 januari 2024

Het kabinet stelt voor dat de nieuwe regels alleen gelden voor expats waarbij de 30%-beschikking op 1 januari 2024 of later voor het eerst is toegepast. Voor expats die voor 1 januari 2024 zijn begonnen, blijft 5 jaar lang het percentage van maximaal 30% gelden. Ook blijft voor die expats de huidige inkomensnorm gelden.

3. Giften niet meer aftrekbaar van vennootschapsbelasting

Het kabinet wil dat giften aan goede doelen niet langer aftrekbaar zijn van de vennootschapsbelasting (vpb). Vanaf 1 januari 2025 mogen vennootschappen hun giften aan bijvoorbeeld een hartstichting of kerk dan niet meer van de winst aftrekken. Het gaat om giften aan een algemeen nut beogende instelling (ANBI) of een steunstichting sociaal belang behartigende instelling (steunstichting SBBI).

 


Btw-tarieven vrijetijdssector

1. Btw-tarief voor cultuur, boeken en sport van 9% naar 21%

Voor cultuur, kunst, boeken en sport wil het kabinet het btw-tarief wijzigen van het verlaagde tarief (9%) naar het algemene tarief (21%).

2. Btw-tarief voor overnachtingen van 9% naar 21%

Het kabinet wil per 1 januari 2026 het btw-tarief voor overnachtingen wijzigen van het verlaagde tarief (9%) naar het algemene tarief (21%). Dit geldt voor bijvoorbeeld overnachtingen in hotels, vakantiewoningen en stacaravans. Voor kamperen blijft het verlaagde btw-tarief gelden.

 


Personeel

1. Lage-inkomensvoordeel vervalt

Het lage-inkomensvoordeel (LIV) verdwijnt met ingang van 1 januari 2025. Dit was een tegemoetkoming die werkgevers konden krijgen voor werknemers met een laag inkomen. Het geld dat vrijkomt met de afschaffing van het LIV wordt onder meer gebruikt voor het structureel maken van het ‘loonkostenvoordeel doelgroep banenafspraak’.

2. Bijtelling omhoog

De bijtelling voor volledig elektrische auto’s stijgt per 1 januari 2025 van 16% naar 17%. De bijtellingsgrens blijft € 30.000.

Vragen hierover of heb je behoefte aan ander belastingadvies of hypotheekbemiddeling? Neem gerust vrijblijvend contact op met één van onze Finanseurs. 



Wil je klant bij ons worden?

    Beloningsbeleid deFinanseurs/ StraksBegintNu


    Het AFM geeft kaders waar ons beloningsbeleid aan moet voldoen. Dit kan in een variabele vorm en/of een vaste vorm. Binnen StraksBegintNu houden wij een vaste beloningsstructuur aan, bestaande uit:

     

    • een vast maandsalaris
    • jaarlijks vakantiegeld
    • een vaste halve dertiende maand

     

    Wij kennen dus geen resultaatafhankelijke beloningen toe.

    In drie vragen bepalen welk pakket het beste bij jou past?