hier zitten we!
 

Zo betaal je zo min mogelijk belasting over je spaargeld

Het is een goed moment om je spaargeld eens onder de loep te nemen, zeker als je slim wilt omgaan met je belastingen. Hoewel sparen veilig lijkt, kan het hoge belastingdruk met zich meebrengen. Gelukkig zijn er manieren om die belasting te minimaliseren. In dit artikel delen we enkele praktische tips om ervoor te zorgen dat je zoveel mogelijk van je spaargeld in je eigen zak houdt, in plaats van het aan de belastingdienst te geven.

1. Maximaliseer je belastingvrije voet

De Belastingdienst hanteert een belastingvrije voet, het bedrag dat je belastingvrij mag sparen. Voor 2024 is dit €57.000 per persoon. Zorg ervoor dat je spaargeld hierbinnen blijft om belasting te vermijden. Wanneer je fiscaal partner bent, ligt de grens van het vrijgestelde vermogen op € 114.000.

2. Investeer in groene beleggingen

Groene beleggingen zijn niet alleen goed voor het milieu, maar kunnen ook fiscale voordelen opleveren. De overheid stimuleert duurzaam beleggen door belastingkortingen te geven. Hoewel het rendement op groene beleggingen soms lager is, compenseert het belastingvoordeel dit vaak ruimschoots. Voor dit soort beleggingen geldt namelijk een extra vrijstelling tot € 71.251 (€ 142.502 voor fiscale partners). Er geldt een heffingskorting van 0,7 procent over dit vrijgestelde bezit. Dit is een korting op je inkomstenbelasting. Let op! Voor 2025 gaat vrijstelling op groene beleggingen omlaag naar € 30.000.

Let op! Het voordeel geldt alleen voor fondsen die erkend zijn door de Belastingdienst.

3. Sparen voor je pensioen

Bedragen die je op een lijfrentespaarrekening (banksparen) zet of in een lijfrentepolis of op een geblokkeerde beleggingsrekening stort, hoef je niet mee te tellen voor de vermogensrendementsheffing van box 3. Sterker nog, de premies mag je onder voorwaarden aftrekken van je inkomen.

Belangrijk om te weten:

  • Je kunt dit alleen doen bij een aanbieder van pensioenproducten.
  • Op de afgesproken einddatum moet je een uitkering kopen. Over deze uitkering betaal je inkomstenbelasting.
  • Je kunt niet zomaar bij je geld als je het weer nodig hebt.

 

Je kunt er dus voor kiezen om deels voor je pensioen te sparen middels deposito’s en beleggingen. Je betaalt dan wel vermogensrendementsheffing in box 3, maar na je pensioen kun je het geld uitgeven zoals je dat wil.

4. Schenk aan je kinderen

Wist je dat je jaarlijks een belastingvrije schenking kunt doen aan je kinderen? Dit verlaagt je belastbare vermogen en kan een slimme manier zijn om belasting te besparen. Voor 2024 mag je €6.633 per kind schenken zonder dat zij belasting hoeven te betalen. Daarnaast kun je hen helpen een financieel gezonde toekomst op te bouwen.

5. Verspreid je vermogen strategisch

Je vermogen spreiden over verschillende belastingboxen kan ook een effectieve manier zijn om belasting te besparen. Overweeg bijvoorbeeld om geld in een stichting of een vennootschap onder te brengen. Dit kan helpen om je belastingdruk te verlagen, vooral als je grote bedragen wilt beschermen.

Met deze tips kun je belasting besparen en tegelijkertijd je spaargeld laten groeien. Wil je persoonlijk advies over jouw specifieke situatie? Wij staan klaar om je te helpen de beste keuzes te maken, zodat je financieel vooruitgaat zonder onnodige belastingdruk. Samen zorgen we ervoor dat je meer uit je spaargeld haalt en je financiële doelen dichterbij komen. Neem gerust vrijblijvend contact op om te zien hoe we jou kunnen helpen.



Wil je klant bij ons worden?

    Beloningsbeleid deFinanseurs/ StraksBegintNu


    Het AFM geeft kaders waar ons beloningsbeleid aan moet voldoen. Dit kan in een variabele vorm en/of een vaste vorm. Binnen StraksBegintNu houden wij een vaste beloningsstructuur aan, bestaande uit:

     

    • een vast maandsalaris
    • jaarlijks vakantiegeld
    • een vaste halve dertiende maand

     

    Wij kennen dus geen resultaatafhankelijke beloningen toe.

    In drie vragen bepalen welk pakket het beste bij jou past?