hier zitten we!
 

Zzp’er, dit verandert er voor jou in 2021

Voor zzp’ers verandert er in 2021 het nodige op financieel gebied. Dat heeft vooral te maken met belastingwijzigingen. We zetten in dit nieuwsbericht de belangrijkste zaken waar je in 2021 rekening mee moet houden voor jou op een rij!

Hoewel de meeste zzp’ers zogenoemde IB-ondernemers zijn, mogen zij hun belastingformulier anders invullen dan mensen in loondienst. Zo hebben zij recht op zelfstandigenaftrek en soms ook op startersaftrek.

1. Zelfstandigenaftrek omlaag

Helaas wordt de zelfstandigenaftrek de komende jaren verlaagd. Over 2020 mag je nog € 7.030,- aftrekken, over 2021 nog € 6.670,-. Deze vermindering gaat door totdat de zelfstandigenaftrek in 2036 uitkomt op ongeveer € 3.200,-.

2. Belasting eerste schijf omlaag

Wel is er een bedrag van € 500 miljoen gereserveerd om de arbeidskorting voor alle werkenden – dus ook voor zzp’ers – te verhogen. Des te hoger die korting is, des te minder belasting hoef je te betalen. Verder gaat het tarief van de eerste belastingschijf iets omlaag van 37,35% naar 37,10%. Volgens het kabinet gaan zzp’ers er hierdoor netto niet op achteruit.

3. Maximale aftrek omlaag

Of dit echt zo is, zal moeten blijken. Zeker als je winst hoger is dan € 68.500. Het maximale percentage waartegen je kosten mag aftrekken, daalt volgend jaar namelijk met 3%. Dit geldt niet alleen voor bedrijfskosten, maar bijvoorbeeld ook voor de MKB-winstvrijstelling, hypotheekrente, partneralimentatie, giften en bijzondere zorgkosten. De aftrek van zulke kosten bedraagt in 2021 nog maximaal 43%. In 2022 daalt dit verder tot 40% en in 2023 tot 37,05%.

4. Startersaftrek

Ben je onlangs gestart als zzp’er of ga je dat in 2021 doen? Dan heb je recht op een extra aftrekpost, de startersaftrek. Je mag in de eerste vijf jaar dat je bedrijf bestaat in totaal drie keer de startersaftrek claimen. Per keer gaat het vooralsnog om een bedrag van € 2.123,-. Je komt in aanmerking voor startersaftrek als je:

 1. recht hebt op zelfstandigenaftrek én
 2. in de voorafgaande vijf jaar tenminste één jaar geen ondernemer was én
 3. in deze periode hooguit twee keer de zelfstandigenaftrek gebruikt.

Als zelfstandige zijn er meer financiële zaken die anders werken dan wanneer je in loondienst bent. Denk aan de financiering van je bedrijf, het opbouwen van pensioen, maar uiteraard ook aan je hypotheek. Wil je daar meer over weten? Neem dan gerust vrijblijvend contact op met één van onze Finanseurs!Wil je klant bij ons worden?

  Beloningsbeleid deFinanseurs/ StraksBegintNu


  Het AFM geeft kaders waar ons beloningsbeleid aan moet voldoen. Dit kan in een variabele vorm en/of een vaste vorm. Binnen StraksBegintNu houden wij een vaste beloningsstructuur aan, bestaande uit:

   

  • een vast maandsalaris
  • jaarlijks vakantiegeld
  • een vaste halve dertiende maand

   

  Wij kennen dus geen resultaatafhankelijke beloningen toe.

  In drie vragen bepalen welk pakket het beste bij jou past?