hier zitten we!
 

Belastingdienst geeft tips over vernieuwde KOR

De Belastingdienst heeft tips gepubliceerd die jou als ondernemer moeten helpen bij het bepalen of je wilt kiezen voor de vernieuwde kleineondernemersregeling (KOR), die per 1 januari 2020 verandert.

Vanaf 1 januari 2020 kunnen in Nederland gevestigde ondernemers kiezen voor een vrijstelling voor de omzetbelasting (btw) wanneer zij niet meer dan € 20.000,- omzet in een kalenderjaar hebben. Voorheen kwamen ondernemers in aanmerking voor de KOR wanneer zij minder dan € 1.883,- aan BTW per jaar moesten afdragen.

Is de KOR interessant voor jou?

De fiscus geeft vier tips om erachter te komen of de vernieuwde KOR interessant is voor jou als ondernemer:

  1. Check of je gebruik kan maken van de regeling via een online tool van de Belastingdienst.
  2. Zet alle financiële voor- en nadelen op een rij. Maak hierbij ook meteen een inschatting of je de komende jaren btw moet betalen. Als je jaarlijks btw terugkrijgt, lijkt deelname aan de KOR in eerste instantie financieel nadelig, maar het is ook belangrijk om rekening te houden met besparingen, zoals de tijd en/of kosten voor het doen van de btw-aangifte.
  3. Bekijk welke invloed deelname aan de KOR heeft op je klanten. Particuliere klanten kunnen vaak geen btw aftrekken. De berekende btw op een factuur verhoogt de prijs voor hen. Als je vooral particuliere klanten hebt, kan dat reden zijn om deel te nemen aan de KOR, omdat je dan geen btw in rekening hoeft te brengen.
  4. Schat je financiële situatie over drie jaar in. Als je kiest voor de vernieuwde KOR doe je namelijk mee voor een periode van minimaal drie jaar. Dit betekent dat je drie jaar geen btw meer in rekening brengt, maar dat je dus ook geen btw van zakelijke kosten en investeringen meer mag aftrekken. Als je van plan bent de komende tijd (veel) zakelijke investeringen te doen, kan dat reden zijn om vooralsnog niet deel te nemen aan de vernieuwde KOR.

20 november

Om per 1 januari 2020 gebruik te kunnen maken van de nieuwe KOR dien je als ondernemer dit vóór 20 november door te geven aan de Belastingdienst.

Heb je hier hulp bij nodig of ben je op zoek naar ander belastingadvies? Neem dan gerust contact op met één van onze Finanseurs. 



Wil je klant bij ons worden?

    Beloningsbeleid deFinanseurs/ StraksBegintNu


    Het AFM geeft kaders waar ons beloningsbeleid aan moet voldoen. Dit kan in een variabele vorm en/of een vaste vorm. Binnen StraksBegintNu houden wij een vaste beloningsstructuur aan, bestaande uit:

     

    • een vast maandsalaris
    • jaarlijks vakantiegeld
    • een vaste halve dertiende maand

     

    Wij kennen dus geen resultaatafhankelijke beloningen toe.

    In drie vragen bepalen welk pakket het beste bij jou past?