hier zitten we!
 

De 30%-regeling in 2025: Wat verandert er voor jou?

De 30%-regeling is een belastingmaatregel die speciaal is ontworpen om internationale talenten aan te trekken naar Nederland. Deze regeling biedt een belastingvrije vergoeding voor extra kosten die werknemers maken bij een internationale verhuizing en vestiging. Maar vanaf 2025 gaat er een en ander veranderen. Hieronder leggen we op een heldere en toegankelijke manier uit wat de regeling precies inhoudt en wat de wijzigingen voor jou of je werknemers betekenen.

Waarom bestaat de 30%-regeling?

Werknemers die vanuit het buitenland naar Nederland komen, maken vaak hoge kosten. Denk bijvoorbeeld aan dubbele huisvestingskosten of een hoger levensonderhoud. Om het voor bedrijven aantrekkelijker te maken om internationaal talent binnen te halen, heeft de overheid de 30%-regeling in het leven geroepen. Hiermee blijft Nederland concurrerend als internationale werkomgeving.

Voor wie is de regeling bedoeld?

Deze regeling is er voor hoogopgeleide werknemers of specialisten met unieke expertise die schaars zijn in Nederland. Denk aan wetenschappers, IT-specialisten of artsen in opleiding. Ook werknemers die door een multinational naar Nederland worden overgeplaatst, kunnen in aanmerking komen. Om gebruik te maken van de regeling moet de werknemer in de 16 maanden vóór de verhuizing minstens 150 kilometer van de Nederlandse grens hebben gewoond.

Hoe werkt de 30%-regeling?

Werkgevers hebben twee opties om internationale werknemers te ondersteunen:

  • Een belastingvrije vergoeding: Je kunt tot 30% van het bruto salaris belastingvrij vergoeden.
  • Werkelijke kosten vergoeden: In plaats van een vast percentage kun je ervoor kiezen om de daadwerkelijke kosten belastingvrij te vergoeden.

De regeling is maximaal vijf jaar geldig en je maakt de keuze jaarlijks, meestal bij de eerste loonaangifte.

Wat verandert er in 2025?

De 30%-regeling blijft bestaan, maar de volgende aanpassingen worden doorgevoerd:

  • Salarisplafond: Vanaf 2025 geldt er een maximumsalaris van €233.000 per jaar. Over het bedrag boven dit plafond kan geen belastingvrije vergoeding meer worden gegeven.
  • Gedeeltelijke buitenlandse belastingplicht vervalt: Vanaf 2025 kunnen werknemers die gebruikmaken van de 30%-regeling niet langer kiezen voor een gedeeltelijke buitenlandse belastingplicht. Voor werknemers die eind 2023 nog gebruik maakten van deze regeling, geldt een overgangsregeling.
  • Verlaging belastingvrije vergoeding: Vanaf 2027 wordt het percentage van de belastingvrije vergoeding stapsgewijs verlaagd van 30% naar 27%.

Voorwaarden voor de 30%-regeling

Wil je als werkgever of werknemer gebruikmaken van de regeling? Dan gelden deze voorwaarden:

  • Loondienst: De werknemer moet in dienst zijn bij een Nederlandse werkgever.
  • Specifieke expertise: De werknemer moet beschikken over schaarse kennis en vaardigheden.
  • Woonafstand: De werknemer moet in de 16 maanden vóór de verhuizing minstens 150 kilometer van de Nederlandse grens hebben gewoond.
  • Inkomensnorm: Het salaris moet minimaal €46.107 per jaar zijn (afwijkende normen gelden voor wetenschappers en artsen in opleiding).
  • Aanvraag bij de Belastingdienst: De werkgever moet binnen vier maanden na indiensttreding een beschikking aanvragen.

Waarom is de regeling belangrijk?

De 30%-regeling is niet alleen een financieel voordeel voor zowel werkgevers als werknemers, maar ook een krachtige tool om internationaal talent aan te trekken. Dit helpt Nederland concurrerend te blijven in een steeds globaler wordende arbeidsmarkt. Voor werkgevers biedt het een voordeel om internationale experts binnen te halen en te behouden.

Hoe vraag je de regeling aan?

Als werkgever moet je binnen vier maanden na de eerste werkdag van de werknemer een verzoek indienen bij de Belastingdienst. Zorg ervoor dat je alle benodigde documenten, zoals het arbeidscontract en bewijs van kwalificaties, op tijd aanlevert. De Belastingdienst beoordeelt de aanvraag en geeft binnen 10 weken uitsluitsel.

Heb je vragen over de wijzigingen in de 30%-regeling en wat dit voor jou kan betekenen? Neem gerust contact met ons op. Samen zorgen we ervoor dat je volledig voorbereid bent op deze veranderingen. Verder kunnen wij je natuurlijk ook helpen met ander belastingadvies of hypotheekbemiddeling.

Bron: Nextens


Wil je klant bij ons worden?

    Beloningsbeleid deFinanseurs/ StraksBegintNu


    Het AFM geeft kaders waar ons beloningsbeleid aan moet voldoen. Dit kan in een variabele vorm en/of een vaste vorm. Binnen StraksBegintNu houden wij een vaste beloningsstructuur aan, bestaande uit:

     

    • een vast maandsalaris
    • jaarlijks vakantiegeld
    • een vaste halve dertiende maand

     

    Wij kennen dus geen resultaatafhankelijke beloningen toe.

    In drie vragen bepalen welk pakket het beste bij jou past?