hier zitten we!
 

Denk op tijd na over je aflossingsvrije hypotheek

Je hebt het vast wel voorbij zien komen op tv of gehoord op de radio; de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) is een campagne begonnen om woningeigenaren bewuster te maken van hun aflossingsvrije hypotheek.

Looptijd verstreken?

De aflossingsvrije hypotheek leek voor 2012 een mooie manier om goedkoop een huis te kopen, je hoeft immers niet af te lossen en enkel rente te betalen. Maar wat betekent dit als de looptijd van je hypotheek is verstreken?

Terugbetalen

Wat niet iedereen beseft, is dat ook deze hypotheek aan het einde van de looptijd wel moet worden terugbetaald. Dit lukt je waarschijnlijk wel als je je huis verkoopt, maar wat als je in je huis wilt blijven wonen? De meeste mensen zullen dit niet in één keer kunnen ophoesten en zullen voor een hypotheekverlenging gaan. Maar kan je wel een hypotheekverlenging krijgen tegen die tijd? De bank let namelijk op inkomen, niet op overwaarde. Bij een dalend inkomen is de hypotheek mogelijk niet over te sluiten.

Daarom is het zeker handig om op tijd te kijken naar je aflossingsvrije hypotheek en of het wellicht nodig is om al te gaan sparen of aflossen. 

Geen paniek!

Maar geen reden tot paniek, in veel gevallen zal het niet eens nodig zijn om eerder af te lossen. Het blijkt dat hypotheekverstrekkers soepel omgaan met klanten die een aflossingsvrije hypotheek hebben, ze verlengen bijna in alle gevallen de aflossingsvrije hypotheek.

Tips

Tips voor mensen met een aflossingsvrije hypotheek:

 • Check je hypotheek en hoeveel je hebt gespaard. Houd je nog een restschuld over?
 • Bekijk of je tussentijds toch een bedrag kan aflossen en of dit fiscaal gunstig is. Bij veel hypotheekverstrekkers mag je jaarlijks 10 tot 20 procent boetevrij aflossen.
 • Kijk naar je inkomen als je naar pensioen gaat. Is dat voldoende om de maandlasten te betalen? Houd er rekening mee dat de hypotheekrenteaftrek per 2031 vervalt.
 • Controleer of je aan het einde van de hypotheek een nieuwe hypotheek kunt afsluiten. Daarbij is je inkomen leidend. 

Vragen hierover of op zoek naar ander belasting- of hypotheekadvies? Neem gerust vrijblijvend contact op met één van onze Finanseurs.Wil je klant bij ons worden?

  Beloningsbeleid deFinanseurs/ StraksBegintNu


  Het AFM geeft kaders waar ons beloningsbeleid aan moet voldoen. Dit kan in een variabele vorm en/of een vaste vorm. Binnen StraksBegintNu houden wij een vaste beloningsstructuur aan, bestaande uit:

   

  • een vast maandsalaris
  • jaarlijks vakantiegeld
  • een vaste halve dertiende maand

   

  Wij kennen dus geen resultaatafhankelijke beloningen toe.

  In drie vragen bepalen welk pakket het beste bij jou past?