hier zitten we!
 

Grens NHG per 1 januari verhoogd

Vanaf 1 januari wordt de grens voor een hypotheek met Nationale Hypotheekgarantie (NHG) verhoogd. Dit houdt in dat toekomstige huizenkopers tot wel 435.000 euro financiële bescherming kunnen krijgen.

NHG moet de risico’s van het kopen van een huis kleiner maken. Wanneer woningeigenaren door onvoorziene omstandigheden, zoals financiële moeilijkheden, gedwongen verkoop of restschulden niet langer voldoende financiële middelen hebben om hun hypotheek te betalen, zal de Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW), de organisatie achter NHG, bijspringen.

NHG-grens

In 2023 bedroeg de NHG-grens nog 405.000 euro. Voor het komende jaar wordt deze grens dus met maar liefst 30.000 euro verhoogd. In september van dit jaar bedroeg de gemiddelde woningprijs 422.000 euro. Indien je ook wil investeren in de verduurzaming van je huis, biedt NHG de mogelijkheid om tot een lening van 461.100 euro .

Naast de woningprijs, speelt ook het inkomen een rol in het bepalen van de maximale lening. Bovendien wordt de hoogte van de hypotheekrente meegewogen. Wie gebruikmaakt van de NHG betaalt minder hypotheekrente.

Voornamelijk starters maken gebruik van NHG

Meer dan 40 procent van alle koopwoningen in Nederland heeft een hypotheek met NHG.

Stichting WEW kan onder bepaalde voorwaarden zorgen voor terugbetaling van een hypotheek aan de hypotheekverstrekker. Dit geldt echter niet in situaties waarbij iemand bijvoorbeeld op staande voet wordt ontslagen of wil verhuizen vanwege nieuwe woonwensen.

Bovendien kan de stichting ondersteuning bieden middels een budgetcoach, een jobcoach of een betalingsregeling. “In samenwerking met de geldverstrekker waar de hypotheek is afgesloten, zoeken wij naar oplossingen als iemand in de problemen komt,” aldus een woordvoerder.

Net als in 2023 betalen consumenten volgend jaar 0,6 procent van het hypotheekbedrag om gebruik te kunnen maken van deze regeling. “Het is belangrijk dat NHG toegankelijk is voor de doelgroep, zodat mensen een woning kunnen financieren met de bescherming van NHG,” benadrukt Carla Muters van de NHG. “Daarom zijn we blij dat de NHG-grens in 2024 omhooggaat.”

Vragen hierover of op zoek naar hypotheekbemiddeling of ben je benieuwd wat jij kan lenen? Neem gerust vrijblijvend contact op met één van onze Finanseurs.Wil je klant bij ons worden?

  Beloningsbeleid deFinanseurs/ StraksBegintNu


  Het AFM geeft kaders waar ons beloningsbeleid aan moet voldoen. Dit kan in een variabele vorm en/of een vaste vorm. Binnen StraksBegintNu houden wij een vaste beloningsstructuur aan, bestaande uit:

   

  • een vast maandsalaris
  • jaarlijks vakantiegeld
  • een vaste halve dertiende maand

   

  Wij kennen dus geen resultaatafhankelijke beloningen toe.

  In drie vragen bepalen welk pakket het beste bij jou past?