hier zitten we!
 

Hypotheekrente 2024: wat kun je verwachten?

Wat staat ons te wachten op het gebied van hypotheekrentes in 2024? Na de plotselinge stijging in 2022 en een verdere verhoging in 2023, zijn we nu getuige van een daling sinds enkele maanden. Maar wat brengt de rest van 2024?

De hoogte van de hypotheekrente is afhankelijk van meerdere factoren. Een cruciale factor is het rentepercentage dat de Europese Centrale Bank (ECB) vaststelt. Met een historisch hoog percentage van 4% heeft ECB-president Christine Lagarde aangegeven dat hier voor de zomer van 2024 geen verandering in komt.

Hypotheekrente en kapitaalmarktrente

De financiële markt had verwacht dat de ECB eerder zou ingrijpen en de rente zou verlagen. Nu dit niet het geval is, stijgt de kapitaalmarktrente, wat waarschijnlijk leidt tot een verhoging van de hypotheekrente, aangezien geldverstrekkers hun geld voor hypotheken lenen op deze markt.

Tweede helft van 2024

Gelukkig zijn experts optimistischer over de tweede helft van het jaar. Volgens voorspellingen van economen bij persbureau Bloomberg zou de ECB vanaf juni in vier stappen de belangrijkste rentetarieven kunnen verlagen van 4% naar 3%. Als dit gebeurt, kunnen we een daling van de hypotheekrente verwachten als een logisch gevolg.

Concurrentie tussen aanbieders

Een andere factor die de hoogte van de hypotheekrente beïnvloedt, is de concurrentie tussen aanbieders. Momenteel is er veel concurrentie, waardoor geldverstrekkers niet snel geneigd zullen zijn om hun rente snel te verhogen.

Huizenprijzen stijgen

Of het verstandig is om te wachten op een lagere hypotheekrente bij het kopen van een huis, is nog maar de vraag. De huizenprijzen zijn namelijk al enkele maanden aan het stijgen en dit zal naar verwachting blijven gebeuren. Bovendien is de voorspelde rentedaling in de tweede helft van 2024 slechts een prognose, geen garantie.

Vragen hierover of op zoek naar hypotheekbemiddeling of belastingadvies? Neem gerust vrijblijvend contact op met één van onze Finanseurs.Wil je klant bij ons worden?

  Beloningsbeleid deFinanseurs/ StraksBegintNu


  Het AFM geeft kaders waar ons beloningsbeleid aan moet voldoen. Dit kan in een variabele vorm en/of een vaste vorm. Binnen StraksBegintNu houden wij een vaste beloningsstructuur aan, bestaande uit:

   

  • een vast maandsalaris
  • jaarlijks vakantiegeld
  • een vaste halve dertiende maand

   

  Wij kennen dus geen resultaatafhankelijke beloningen toe.

  In drie vragen bepalen welk pakket het beste bij jou past?