jul
Is reizen van camping naar werk woon-werkverkeer?
Omdat kinderen meer vakantie hebben dan hun ouders, komt het voor dat werknemers vanaf de camping op en neer naar het werk reizen. Maar kan dit reizen gezien worden als woon-werkverkeer waarvoor een belastingvrije kilometervergoeding is toegestaan? De Belastingdienst heeft deze vraag beantwoord voor twee situaties.
Alleen in het weekend
Stel je voor, je verblijft in het voorjaar (mei tot en met juni) elk weekend op de camping. Je reist vrijdag van kantoor naar de camping en maandag van de camping weer naar kantoor. De rest van de week reis je van je woonplaats naar kantoor en terug. In deze situatie kunnen de ritten van en naar de camping niet gezien worden als woon-werkverkeer. Dit betekent dat de rit op vrijdag na het werk naar de camping en de rit op maandagochtend vanaf de camping naar het werk niet kwalificeren als woon-werkverkeer. De ritten van je woning naar het werk door de week wel.
Enkele maanden op camping
Een andere situatie is wanneer je enkele maanden op een camping verblijft en vanaf hier dagelijks naar kantoor reist. Volgens de Belastingdienst kan de camping dan worden aangemerkt als een verblijfplaats. De ritten tussen deze verblijfplaats en de werkplek kunnen dan in principe gezien worden als woon-werkverkeer. In dit geval is een belastingvrije kilometervergoeding mogelijk, zolang de heen- en terugreis binnen 24 uur plaatsvinden. Uitzonderingen zijn mogelijk.
Conclusie
Verblijf je langere tijd op een andere plek dan je woonplaats, bijvoorbeeld op een camping, dan kun je onbelast reiskosten vergoed krijgen vanaf deze verblijfplaats. Het moet dan wel gaan om een verblijf van enkele maanden. Zo kun je toch genieten van je tijd op de camping zonder je zorgen te maken over de belastingregels!
Vragen hierover, op zoek naar ander belastingadvies of hypotheekbemiddeling? Neem vooral contact met ons op!