hier zitten we!
 

Op pad met een motor van de zaak

Een motorfiets van de zaak is zeker een alternatief voor de auto van de zaak. Hoe pakt dit fiscaal uit? Waar moet rekening mee worden gehouden?

Zakelijk gebruik

De kosten van een motor zijn aftrekbaar van de winst van de onderneming als die motor voor de onderneming wordt gebruikt. De keuze om met een motor of een auto te rijden staat vrij, de inspecteur mag zich niet met die keuze bemoeien. Een motivatie voor zakelijk gebruik kan zijn dat er met de motor klanten sneller bereikt kunnen worden, omdat er minder last is van files. Let er wel op dat het aannemelijk moet zijn dat de motor daadwerkelijk voor zakelijke kilometers gebruikt kan worden. Een klusjesman op een motor is wat minder aannemelijk.

Geen 22% bijtelling voor motor

Als er een auto van de zaak is die ook privé wordt gebruikt, wordt er ieder jaar een percentage van de catalogusprijs bij het inkomen opgeteld. Bij een motor van de zaak worden de aanschaf en de gebruikskosten als lasten verantwoord in de onderneming. Hierop moet dan een correctie voor het werkelijke privégebruik plaatsvinden. Dit betekent dat er bijgehouden moet worden hoeveel privékilometers er op jaarbasis met de motor gereden worden. De verhouding tussen de privékilometers en de totale kilometers is de basis voor de bepaling van de waarde van het privégebruik. De kosten en de btw die zien op het zakelijk gebruik van de motor, zijn dan gewoon aftrekbaar. Voor het woon-werkverkeer geldt alleen wel een uitzondering. Die kilometers zijn voor de btw privé.

Nog meer fiscale voordelen

Belastingvoordeel is altijd mooi meegenomen

De kosten voor noodzakelijke items, zoals een motorhelm, motorkleding en -laarzen, een navigatiesysteem en tassen of koffers, zijn ook aftrekbaar. De onderneming kan voor de motor gebruikmaken van de Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA, maximaal 28%). Voor elektrische scooters en motorfietsen kan tevens gebruik worden gemaakt van de Milieu-investeringsaftrek (MIA) en de Vamil (Willekeurige aftrek milieu-investeringen).

 

Vragen hierover of op zoek naar ander belastingadvies? Neem gerust vrijblijvend contact op met een van onze Finanseurs. Wil je klant bij ons worden?

  Beloningsbeleid deFinanseurs/ StraksBegintNu


  Het AFM geeft kaders waar ons beloningsbeleid aan moet voldoen. Dit kan in een variabele vorm en/of een vaste vorm. Binnen StraksBegintNu houden wij een vaste beloningsstructuur aan, bestaande uit:

   

  • een vast maandsalaris
  • jaarlijks vakantiegeld
  • een vaste halve dertiende maand

   

  Wij kennen dus geen resultaatafhankelijke beloningen toe.

  In drie vragen bepalen welk pakket het beste bij jou past?