hier zitten we!
 

Ren nog ‘even snel’ naar de Tesla dealer!

Het is in onze eindejaarstips al naar voren gekomen, maar vanwege de vele vragen, heeft Paul er toch ook nog een losse blog over geschreven.

Per 1 januari 2019 wordt het bijtellingspercentage van een elektrische auto boven de € 50.000,- 22%. Tot de € 50.000,- blijft dit percentage 4%. Dit maakt het dat de Tesla’s van deze wereld fiscaal minder interessant worden per 1 januari, dus wellicht is het een goed idee om nog even snel een elektrische slee te bestellen voor eind van het jaar.

Wat zijn de overwegingen?

 1. Indien een nieuwe elektrische auto voor 31 december op kenteken staat, zal gedurende 5 jaar de bijtelling 4% van de nieuwwaarde bedragen.
 2. Er hoeft in ieder geval tot en met 2020 geen wegenbelasting betaald te worden. Er is nog geen zekerheid over of dit na 2020 ook zo blijft.
 3. Bij aanschaf is geen BPM verschuldigd, waardoor een groter bedrag aan BTW kan worden teruggevraagd.
 4. De Milieu Investering Aftrek, kortweg MIA. Deze kan als soort extra aftrekpost worden geclaimd in het jaar van aanschaf en bedraagt 36% over de aanschafwaarde. De maximale aanschafwaarde is vastgesteld op € 50.000,-, wat er dus op neerkomt dat er in het jaar van aanschaf € 18.000,- in mindering kan worden gebracht op de winst. Hiervoor dient voor levering van de auto een aanvraag ingediend te zijn.
 5. Een paar praktische zaken zoals; weinig tot geen onderhoud, er hoeft tenslotte geen olie te worden bijgevuld en dergelijke en ook de brandstofprijs per km scheelt aanmerkelijk.
 6. En last but not least.. het helpt ook nog eens het milieu, wat zorgt voor maatschappelijk verantwoord ondernemen!

Zijn er dan geen nadelen?

Er zijn zeker ook nadelen. Zo is de aanschafprijs een behoorlijke belemmering. Uit berekeningen komt naar voren dat bij een gebruik van 5 jaar een Tesla van € 100.000,- ruwweg is te vergelijken met een benzine auto met een nieuwwaarde van € 57.500,- ervan uitgaande dat de Tesla in de B.V. gekocht wordt. Indien de auto gekocht wordt als zelfstandige is het verschil nog iets groter.

Wat ook een nadeel kan zijn is de restwaarde na 5 jaar. Deze is moeilijk in te schatten, zeker nu de alle automerken zich volledig gaan storten op elektrisch rijden. Tot voor kort gaf Tesla een waarde garantie af voor de Tesla over 5 jaar.

Tips hierover of op zoek naar ander belastingadvies of hypotheekbemiddeling? Neem dan gerust vrijblijvend contact op met één van onze Finanseurs.Wil je klant bij ons worden?

  Beloningsbeleid deFinanseurs/ StraksBegintNu


  Het AFM geeft kaders waar ons beloningsbeleid aan moet voldoen. Dit kan in een variabele vorm en/of een vaste vorm. Binnen StraksBegintNu houden wij een vaste beloningsstructuur aan, bestaande uit:

   

  • een vast maandsalaris
  • jaarlijks vakantiegeld
  • een vaste halve dertiende maand

   

  Wij kennen dus geen resultaatafhankelijke beloningen toe.

  In drie vragen bepalen welk pakket het beste bij jou past?