hier zitten we!
 

Tips en aandachtspunten voor 2023

Tip 1
Reiskostenaftrek naar € 0,21 per kilometer in 2023

Met ingang van 2023 wordt de aftrek voor zakelijk gereden kilometers met een privéauto verhoogd van €0,19 naar €0,21 per kilometer en naar €0,22 per kilometer in 2024. Voor werknemers wordt de reiskostenvergoeding per kilometer ook naar die bedragen verhoogd. Het is handig om met je werknemers de gewijzigde bedragen af te spreken en deze vast te leggen in de arbeidsvoorwaarden of het algemene arbeidsvoorwaardenreglement.

Tip 2
Voordeel halen uit renteopslag nu de woningmarkt afkoelt?

Het kan zijn dat je woning inmiddels meer waard is geworden. Misschien kun je daardoor nog een tariefklasse omlaag, wat je financieel voordeel oplevert. Benieuwd hoe dit precies werkt? Lees dit artikel op de site van de Rabobank waarin het duidelijk wordt uitgelegd.

Tip 3
NHG grens gestegen sinds 01-01-2023

De NHG grens is gestegen wat betekent dat je gebruik kan maken van de Nationale Hypotheek Garantie wanneer:

 • je hypotheek niet hoger is dan €405.000;
 • de koopsom of de marktwaarde van het huis niet hoger is dan €405.000;
 • het huis jouw hoofdverblijf is.

 

Wil je energiebesparende maatregelen treffen? Dan mag je nog 6% meer lenen (maximaal €429.300). Het extra geld moet je wel volledig gebruiken voor energiebesparende voorzieningen.

Wat is Nationale Hypotheek Garantie en wat zijn de voordelen?

Nationale Hypotheek Garantie – kortweg NHG – is een financieel vangnet. De stichting achter de regeling staat garant voor het geld dat jij leent om je huis mee te kopen. Daardoor loopt de bank veel minder risico. Stel dat je de hypotheek niet meer kunt betalen, omdat je bijvoorbeeld werkloos raakt, kun je onder voorwaarden met de bank afspreken om de hypotheekbetalingen tijdelijk te verlagen. Je moet het verschil later wel alsnog terugbetalen. Het kan ook gebeuren dat je door omstandigheden je huis moet verkopen. Als je woning dan minder oplevert dan de hypotheekschuld die je nog hebt, betaalt de NHG onder voorwaarden het verschil.

Lagere hypotheekrente

NHG garandeert dus in veel gevallen dat je de woonlasten of uitstaande schuld nog kunt betalen. Dit betekent dat de bank minder risico loopt. Daarom krijg je korting op je hypotheekrente. Afhankelijk van de hypotheek die je afsluit, kan die korting oplopen tot 0,5%. Je moet wel eenmalig betalen voor de NHG-garantie. Het gaat het om 0,6% van het hypotheekbedrag. Als je €400.000 leent, betaal je dus eenmalig €2.400. Dit bedrag (de borgtochtprovisie) mag je aftrekken bij je aangifte inkomstenbelasting. De Nationale Hypotheek Garantie is een goede regeling, maar best ingewikkeld. Er zijn namelijk regels en voorwaarden aan verbonden. Daarom is het belangrijk dat je je goed laat adviseren.

Tip 4
Belasting betalen via acceptgiro kan niet meer vanaf 1 juni 2023

De Belastingdienst is in december 2022 gestart met het meesturen van nieuwe betaalinformatie. De reden hiervoor is dat de Belastingdienst per 1 juni 2023 definitief stopt met het meesturen van acceptgiro’s. Deze acceptgiro’s worden nog steeds gebruikt om te betalen of om het betalingskenmerk te achterhalen. Het meesturen van de betaalinformatie loopt hierop vooruit. Gooi deze betaalinformatie dus niet meteen weg!

Hoe dan wel betalen vanaf 1 juni 2023?

Vanaf 1 juni 2023 kan er alleen nog maar betaald worden met automatische incasso, mobiel- of internetbankieren of overboeking via de bank. In deze nieuwe betaalinformatie staat alles wat nodig is om te kunnen betalen zonder acceptgiro. Wel zo handig om dit in je administratie te bewaren en mogelijk je betalingsverkeer daarop in te richten.

 

Vragen hierover of op zoek naar ander belastingadvies of hypotheekbemiddeling? Neem dan gerust vrijblijvend contact op met één van onze Finanseurs.Wil je klant bij ons worden?

  Beloningsbeleid deFinanseurs/ StraksBegintNu


  Het AFM geeft kaders waar ons beloningsbeleid aan moet voldoen. Dit kan in een variabele vorm en/of een vaste vorm. Binnen StraksBegintNu houden wij een vaste beloningsstructuur aan, bestaande uit:

   

  • een vast maandsalaris
  • jaarlijks vakantiegeld
  • een vaste halve dertiende maand

   

  Wij kennen dus geen resultaatafhankelijke beloningen toe.

  In drie vragen bepalen welk pakket het beste bij jou past?