hier zitten we!
 

8 tips voor je belastingaangifte

1. Vul altijd je aangifte in

Vul je jouw gegevens in in het aangifteprogramma, dan zie je snel of aangifte doen zinvol is. Krijg je belasting terug? Dan kun je de aangifte meteen verzenden. Maar ook als blijkt dat je moet betalen, ben je verplicht om de aangifte in te sturen. Je aangifte versturen is een aparte stap. Zolang je de aangifte niet verstuurd hebt, ziet de Belastingdienst niet wat je ingevuld hebt.

2. Stuur je aangifte op tijd in

Als je je aangifte te laat instuurt en je moet belasting betalen, dan is dat een dure grap. Je betaalt 7,5% rente bovenop het bedrag dat je aan belasting moet betalen. Lukt het niet om alle gegevens op tijd te verzamelen? Maak dan een (te hoge) schatting en stuur je aangifte later nog een keer in met de juiste bedragen. Zo voorkom je de hoge rente.

3. Aftrekposten benutten

Vooral op het gebied van aftrekposten laten mensen soms honderden euro’s belastingvoordeel liggen. Zowel door het jaar heen, als bij het invullen van de belastingaangifte.

De meeste aftrekposten vult de Belastingdienst niet vooraf voor je in. Je moet dus zelf iets doen om voordeel te krijgen.

4. Niet benutte aftrekposten jaar ervoor

Soms kun je de aftrekpost niet helemaal benutten in het belastingjaar. Je mag de aftrekpost dan delen met je partner of doorschuiven naar het volgende belastingjaar.

In je aangifte over 2023 kun je de niet benutte aftrekposten over 2022 alsnog aftrekken. Helaas zie je op het overzicht van 2022 niet direct hoe hoog dit bedrag is. Kijk hiervoor in je aangifte van 2022. In de aangifte 2023 vul je dit bedrag in onder ‘Uitgaven’. En dan de laatste regel ‘Uitgaven die u vóór 2023 hebt gedaan. U hebt deze uitgaven eerder aangegeven maar kon ze niet (helemaal) aftrekken omdat uw inkomen te laag was.’

5. Haal het maximale uit zorgkosten

Sommige zorgkosten mag je aftrekken in je aangifte. Dit zijn de specifieke zorgkosten. Als je voldoende zorgkosten maakt om boven de drempel uit te komen, dan tellen allerlei kosten mee waarvan je het waarschijnlijk niet verwacht. Bijvoorbeeld de reiskosten voor doktersbezoeken. Alle kleine ritjes opgeteld kunnen een behoorlijke afstand en dus een hoge aftrekpost opleveren.

6. Tips voor familiehypotheek

Heb je voor je (nieuwe) woning in 2023 een nieuwe lening afgesloten bij je ouders of een ander familielid? Dan moet je niet vergeten om de lening bij de Belastingdienst te melden. Anders mag je de rente niet aftrekken. Dit doe je door aangifte te doen en aan te geven dat het om een lening van familie gaat.

7. Oversluiten lening

Heb je te maken met de volgende situatie?

 • Lening overgesloten van de bank naar je ouders.
 • De lening van de bank is afgesloten voor 2013.
 • En zowel de lening van de bank als van je familie is aflossingsvrij.

Let dan goed op in je aangifte. De lening van je familie is een nieuwe lening. Normaal moet je dan aflossen op de lening om de rente af te mogen trekken. Maar in dit geval voldoe je aan de overgangsvoorwaarden. Je mag op de vraag ‘Geldt voor u een situatie waardoor u toch renteaftrek kunt krijgen?’ ja antwoorden.

8. Ontslagvergoeding of transitievergoeding ontvangen

Ben je ontslagen of is je contract niet verlengd? Dan ontvang je ontslagvergoeding, ook wel transitievergoeding genoemd. Deze vergoeding ontvang je van je werkgever, maar is eigenlijk geen loon en daarom moet je vergoeding onder het kopje ‘Pensioen en andere uitkeringen’ invullen. De ontslagvergoeding moet je werkgever apart doorgegeven aan de Belastingdienst. Dit gaat niet altijd goed. Staat de ontslagvergoeding niet apart in de vooringevulde aangifte? Dan vind je het bedrag op je loonstrook.

Het verschil tussen ‘gewoon loon’ en ‘pensioen en andere uitkering’ is de arbeidskorting. De arbeidskorting wordt lager als het inkomen hoger wordt. Als de vergoeding verkeerd staat, loop je bij grote vergoedingen onterecht arbeidskorting mis.

Is je aangifte inkomstenbelasting toch lastiger dan je dacht? Wij kunnen je hier zeker bij helpen! Neem gerust vrijblijvend contact met ons op.Wil je klant bij ons worden?

  Beloningsbeleid deFinanseurs/ StraksBegintNu


  Het AFM geeft kaders waar ons beloningsbeleid aan moet voldoen. Dit kan in een variabele vorm en/of een vaste vorm. Binnen StraksBegintNu houden wij een vaste beloningsstructuur aan, bestaande uit:

   

  • een vast maandsalaris
  • jaarlijks vakantiegeld
  • een vaste halve dertiende maand

   

  Wij kennen dus geen resultaatafhankelijke beloningen toe.

  In drie vragen bepalen welk pakket het beste bij jou past?