hier zitten we!
 

Aftrek hypotheekrente optimaal verdelen in je aangifte inkomstenbelasting

Het is tijd om de jaarlijkse belastingaangifte in te vullen en voor velen is de aftrek van hypotheekrente een belangrijke post. Het is belangrijk om deze aftrek optimaal te verdelen, vooral gezien de recente veranderingen in de wetgeving.

Verdeling

Voor fiscale partners biedt de Belastingdienst vaak al een standaardverdeling, maar het is goed om te weten dat dit aanpasbaar is. Het is niet langer voordelig om alle aftrek toe te wijzen aan de partner met het hoogste belastingtarief. De hypotheekrenteaftrek is namelijk gemaximeerd tot het tarief van de eerste schijf, momenteel 36,93% in 2023.

Tips

Hier zijn twee belangrijke tips:

 1. Toewijzing van de aftrek aan inkomen in de eerste schijf kan leiden tot meer heffingskorting.
 2. Doordat er minder belasting wordt betaald over het eigenwoningforfait in de eerste schijf, kan het voordelig zijn om de hypotheekrente af te trekken bij de partner met inkomen in deze schijf.

 

Gebruik het aangifteprogramma om de optimale verdeling te bepalen of raadpleeg één van onze belastingadviseurs voor deskundig advies.Wil je klant bij ons worden?

  Beloningsbeleid deFinanseurs/ StraksBegintNu


  Het AFM geeft kaders waar ons beloningsbeleid aan moet voldoen. Dit kan in een variabele vorm en/of een vaste vorm. Binnen StraksBegintNu houden wij een vaste beloningsstructuur aan, bestaande uit:

   

  • een vast maandsalaris
  • jaarlijks vakantiegeld
  • een vaste halve dertiende maand

   

  Wij kennen dus geen resultaatafhankelijke beloningen toe.

  In drie vragen bepalen welk pakket het beste bij jou past?