hier zitten we!
 

Algemene eindejaarstips waar iedereen wat aan heeft!

Maak in 2021 gebruik van de tijdelijke verhoging schenkingsvrijstelling

De bestaande schenkvrijstellingen voor kinderen en overige verkrijgers zijn alleen voor het jaar 2021 verhoogd met € 1.000,-. Met deze crisismaatregel komt de vrijstelling van schenkbelasting per kind voor 2021 uit op € 6.604,- voor schenkingen van de ouders en de vrijstelling voor overige verkrijgers voor 2021 op € 3.244,-. Door deze verhoging van de vrijstelling van de schenkbelasting kunnen particuliere geldschieters als familie en/of vrienden een noodlijdende ondernemer helpen om de COVID-19-crisis door te komen.

 

Volg dit jaar nog een opleiding of studie onder aftrek van scholingskosten

Heb je in 2021 een opleiding of studie gevolgd? Dan kan je alleen dit jaar nog deze kosten in aftrek brengen voor de inkomstenbelasting. Deze fiscale aftrekpost vervalt vanaf 1 januari 2022. De aftrekpost wordt dan vervangen door de subsidieregeling Stimulans van de Arbeidsmarktpositie (STAP-budget) voor personen met een band met de Nederlandse arbeidsmarkt.

 

Neem de hypotheekrenteaftrek van jou en je partner opnieuw onder de loep

Heb je een eigen woning samen met je partner, maar hebben jullie een verschillend ‘eigenwoningverleden’? Herbeoordeel dan of je vanaf 2022 recht hebt op meer aftrek. Een verschillend eigenwoningverleden doet zich voor als jij en/of je partner eerder afzonderlijk van elkaar een eigen woning hebben gehad, waardoor bijvoorbeeld de bijleenregeling of de ruimte voor de aflossingsvrije hypotheek voor jullie beiden verschillend uitpakt. Vanaf 2022 wordt het in bepaalde gevallen mogelijk om de ruimte voor hypotheekrenteaftrek in verband met dit ‘verleden’ voor jullie gezamenlijk te berekenen. Hierdoor wordt mogelijk rente die op dit moment niet aftrekbaar is, vanaf 2022 wel aftrekbaar bij een van jullie. Als dit het geval is, kan je in 2022 je ‘Voorlopige Teruggaaf’ aanpassen zodat de gezamenlijke netto-maandlasten al direct lager worden.

 

Sluit nog dit jaar je hypotheek over

De huidige lage rentes maken het in veel situaties aantrekkelijk om een nieuw (lager) rentepercentage overeen te komen met de bank of om de hypotheek over te sluiten. Meestal is er dan wel boeterente verschuldigd of worden er andere kosten gemaakt, zoals voor een notariële hypotheekakte en taxatiekosten. Deze boeterente en kosten zijn in 2021 nog aftrekbaar tegen 43 procent. In 2022 wordt dat percentage 40 procent. Wil je gebruik maken van het hogere aftrekpercentage, pas je hypotheek dan nog snel aan voor het eind van het jaar!

 

Hulp hierbij nodig, op zoek naar ander belastingadvies of hypotheekbemiddeling? Neem gerust vrijblijvend contact op met één van onze Finanseurs.

Post Tags:


Wil je klant bij ons worden?

  Beloningsbeleid deFinanseurs/ StraksBegintNu


  Het AFM geeft kaders waar ons beloningsbeleid aan moet voldoen. Dit kan in een variabele vorm en/of een vaste vorm. Binnen StraksBegintNu houden wij een vaste beloningsstructuur aan, bestaande uit:

   

  • een vast maandsalaris
  • jaarlijks vakantiegeld
  • een vaste halve dertiende maand

   

  Wij kennen dus geen resultaatafhankelijke beloningen toe.

  In drie vragen bepalen welk pakket het beste bij jou past?