hier zitten we!
 

Iets leuks doen met de overwaarde van je woning?

Als je woning flink in waarde is gestegen en/of je misschien ook al (een deel van) je hypotheek hebt afgelost, dan heb je een flinke overwaarde op je woning. Kun je deze overwaarde verzilveren? Wat zijn dan je opties?

Even over overwaarde

De overwaarde van je woning is het verschil tussen de waarde van de woning en de hoogte van de hypothecaire geldlening. Als je wilt weten wat de waarde van je woning is, kan je de woning laten taxeren (kosten: ongeveer € 600), maar soms kan ook de WOZ-beschikking of een Calcasa waardebepaling (https://online.calcasa.nl) gebruikt worden. Wat kan je precies doen met die overwaarde?

1. Verkopen en gaan huren

Je kan ervoor kiezen om je woning te verkopen om daarna iets te gaan huren. Je hebt dan de overwaarde in handen om ‘iets leuks’ mee te gaan doen. Let wel op dat je vanaf een vermogen van € 50.000 per persoon vermogensrendementsheffing betaalt.

2. Hypotheek op de overwaarde

Als de woning voldoende waarde heeft, kun je een extra hypothecaire lening op je woning nemen. De bank toetst je nieuwe hypotheek wel aan je inkomen, die moet dus wel hoog genoeg zijn om de extra hypotheek af te kunnen sluiten.

 

De hypotheekrente voor deze extra hypothecaire lening is fiscaal alleen aftrekbaar als je deze extra financiering gebruikt voor verbouwing of verbetering van je huidige woning. Houd er wel rekening mee dat niet alle hypotheekverstrekkers een financiering aanbieden die consumptief wordt gebruikt in plaats van voor de woning.

3. Een verzilverlening voor een doel

Als je je woning wilt verduurzamen of als je de woning wilt aanpassen om er langer te kunnen blijven wonen, kun je geld lenen bij het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SVn). Let wel op, niet iedere gemeente werkt mee aan deze regeling. Kijk op https://www.svn.nl welke gemeenten hieraan meewerken en welke specifieke eisen de gemeente stelt.

4. Overwaardehypotheek

Er zijn hypotheekverstrekkers (zoals Florius, ABN AMRO en Rabobank) die een speciale ‘overwaardehypotheek’ hebben. Bij zo’n hypotheek wordt de bestaande hypotheek overgesloten naar de overwaardehypotheek. Er kan dan ook geld bijgeleend worden.

 

Uitkering per maand of ineens

Bij een overwaardehypotheek kan het gaan om een maandelijkse of een eenmalige uitkering. Je kan dus ook een groot bedrag opnemen om te besteden, als je dat zou willen.

 

Ongeacht het inkomen

Bij het verstrekken van deze hypotheek kijkt de hypotheekverstrekker niet naar je inkomen. Bij een overwaardehypotheek worden de maandlasten namelijk bovenop de schuld bijgeschreven. Het gevolg is dan dat de schuld oploopt.

 

Hogere rente

Banken die een overwaardehypotheek aanbieden, hebben ieder hun eigen voorwaarden en acceptatienormen. De hypotheekrente is bij allemaal aanzienlijk hoger dan de normale hypotheekrente. Je moet je bestaande hypotheek aflossen, waardoor je mogelijk een boete voor vervroegde aflossing moet betalen.

Samengevat

Er zijn dus verschillende mogelijkheden om de overwaarde van je woning te gebruiken. Voor een extra hypotheek of een verzilverhypotheek moet je voldoende inkomen hebben. Dat hoeft niet bij een overwaardehypotheek, maar deze maakt je hypotheekschuld hoger, doordat de uitkering bij de lening wordt bijgeschreven.

Wil je kijken naar wat jouw mogelijkheden zijn? Wij kunnen hierbij helpen. Neem gerust vrijblijvend contact op met één van onze hypotheek Finanseurs.



Wil je klant bij ons worden?

    Beloningsbeleid deFinanseurs/ StraksBegintNu


    Het AFM geeft kaders waar ons beloningsbeleid aan moet voldoen. Dit kan in een variabele vorm en/of een vaste vorm. Binnen StraksBegintNu houden wij een vaste beloningsstructuur aan, bestaande uit:

     

    • een vast maandsalaris
    • jaarlijks vakantiegeld
    • een vaste halve dertiende maand

     

    Wij kennen dus geen resultaatafhankelijke beloningen toe.

    In drie vragen bepalen welk pakket het beste bij jou past?