hier zitten we!
 

De Expert Spreekt… 10 veel gemaakte fouten bij aangifte inkomstenbelasting

Het is weer die tijd van het jaar waarin we onze jaarlijkse belastingaangifte moeten doen. Wie kan er dan beter een artikel schrijven dan onze particuliere aangifte specialist, Martijn (met een beetje hulp van Nextens)!

Hoewel het invullen van de aangifte misschien eenvoudig lijkt, zijn er nog steeds veel fouten die gemaakt worden. Deze fouten kunnen leiden tot problemen met de Belastingdienst of zelfs tot het missen van belastingvoordelen. Daarom heeft Martijn een lijst samengesteld met 10 veelvoorkomende fouten bij het doen van de belastingaangifte, zodat je deze fouten kan voorkomen.

Hier zijn ze:

1. Aftrek van zorgkosten

Vaak worden de kosten van bijvoorbeeld een consult bij een huisarts, de tandarts of bij een fysiotherapeut afgetrokken. Dit is echter niet toegestaan wanneer dit al vergoed wordt door de zorgverzekeraar. Beoordeel dus goed of zorgkosten niet al worden vergoed door de zorgverzekeraar voordat je dit in je aangifte opneemt als aftrekpost.

2. Verkeerde gegevens ingevoerd

Dit kan de beste wel eens overkomen. Een aantal gegevens zijn niet of verkeerd ingevoerd. Denk bijvoorbeeld aan een rekeningnummer dat verkeerd is ingevoerd en/of de cijfers van een bedrag die zijn omgedraaid. Soms kan dit cruciale gevolgen hebben. Je kunt de fout vaak nog herstellen. Ook als je de aangifte al hebt verzonden. Soms kan een correctie ook na de definitieve belastingaanslag worden toegepast, namelijk door het indienen van een bezwaarschrift. Dat is zonde van de tijd en geld. Voorkomen is dus beter dan genezen.

3. Te laat indienen

We zijn allemaal druk waardoor het missen van een termijn, zoals die voor het indienen van een aangifte, best wel eens voor kan komen. Dat risico wordt groter als de benodigde stukken niet direct voor handen zijn. Normaliter krijg je na het missen van een termijn nog een kans om alsnog binnen een bepaalde nadere termijn de aangifte alsnog in te dienen. Indien je echter daarna weer verzuimt, kan het zomaar zijn dat je tegen boetes aanloopt.

4. Auto van de zaak

Tegenwoordig voor velen een essentieel onderdeel van het arbeidsvoorwaardenpakket: een auto van de zaak. Hoewel het inmiddels algemeen bekend is dat een auto van de zaak tot een bijtelling voor privégebruik leidt, komt het geregeld voor dat er geen of een te lage bijtelling wordt toegepast of niet aan alle voorwaarden wordt voldaan. Zo kan een bijtelling aan de orde zijn bij het ontbreken van een sluitende administratie waaruit blijkt dat er niet meer dan 500 km in een jaar wordt gereden. Ook komt het voor dat de auto privévermogen vormt maar kosten in aanmerking worden genomen als ware de auto zakelijk vermogen. Daar ontstaan geregeld fouten.

5. Verkeerde WOZ-waarde

Vergeet niet de juiste WOZ-waarde te gebruiken bij het invullen van de aangifte. Voor de aangifte inkomstenbelasting over het jaar 2023 is dat de WOZ-waarde per 1 januari 2022.

6. Pensioen op de juiste plek

Een pensioenuitkering hoort in de rubriek ‘loon uit vroegere dienstbetrekking’ en niet in de rubriek ‘loon uit tegenwoordige dienstbetrekking’. Deze begrippen worden vaak door elkaar gehaald.

7. Aftrek van belastingschuld in box 3

Voor de berekening van de verschuldigde belasting in box 3 zijn onder meer de (omvang van de) schulden van belang. Dit is om de rendementsgrondslag te berekenen. Alleen het bedrag van de schulden die een bepaalde drempel overschrijdt mag van het vermogen in box 3 worden afgetrokken. Voor de aangifte over 2022 gold nog een drempel van €3.200,-; voor de aangifte over 2023 geldt een drempel van €3.400,-.

8. Verbouwingskosten

De kosten voor een verbouwing van een eigen woning worden soms ook afgetrokken in de inkomstenbelastingaangifte. De kosten voor een verbouwing zelf zijn echter niet aftrekbaar. De rente op een lening voor de financiering van die verbouwing is onder voorwaarden wel aftrekbaar.

9. Ontslagvergoeding

Na ontslag volgt veelal een ontslagvergoeding of transitievergoeding. Deze vergoeding van de werkgever is eigenlijk geen loon. Deze vergoeding moet normaliter onder het kopje ‘Pensioen en andere uitkeringen’ worden ingevuld. Dit gaat soms fout. Ook de werkgever geeft deze vergoeding soms niet altijd goed door aan de Belastingdienst. Hou daar rekening mee bij het invullen van de aangifte.

10. Advocaatkosten bij alimentatie

Bij echtscheidingen is vaak een advocaat betrokken in verband met een eventueel te verkrijgen partneralimentatie. Kinderalimentatie is niet aftrekbaar, maar betaalde partneralimentatie kan wel worden afgetrokken. De gemaakte advocaatkosten worden vaak meegenomen bij de aftrek van partneralimentatie. Dit is echter niet juist.

Dit zijn enkele veelvoorkomende valkuilen, maar er zijn er nog meer. Wees altijd nauwkeurig bij het invullen van je belastingaangifte om problemen te voorkomen.

Natuurlijk kunnen wij je hier ook bij helpen! Neem gerust vrijblijvend contact met ons op om te zien wat we voor jou kunnen betekenen.Wil je klant bij ons worden?

  Beloningsbeleid deFinanseurs/ StraksBegintNu


  Het AFM geeft kaders waar ons beloningsbeleid aan moet voldoen. Dit kan in een variabele vorm en/of een vaste vorm. Binnen StraksBegintNu houden wij een vaste beloningsstructuur aan, bestaande uit:

   

  • een vast maandsalaris
  • jaarlijks vakantiegeld
  • een vaste halve dertiende maand

   

  Wij kennen dus geen resultaatafhankelijke beloningen toe.

  In drie vragen bepalen welk pakket het beste bij jou past?