hier zitten we!
 

Fiscale voordelen van relatiegeschenken: zo maak je iedereen blij

Ben je benieuwd of de relatiegeschenken die je aan je klanten en opdrachtgevers geeft, ook fiscaal aantrekkelijk zijn voor je onderneming? In dit artikel, met als bron De Zaak, ontdek je hoe je een glimlach tovert op het gezicht van je zakenrelaties én tegelijkertijd belastingvoordeel behaalt.

Wat is een relatiegeschenk?

Laten we beginnen met de precieze definitie van een relatiegeschenk. Een relatiegeschenk is een cadeau dat je geeft aan klanten, leveranciers of andere zakelijke relaties. Volgens de Belastingdienst is er sprake van een relatiegeschenk wanneer het incidenteel en zonder tegenprestatie wordt gegeven aan bestaande relaties. Cadeaus voor potentiële klanten vallen niet onder relatiegeschenken, maar worden beschouwd als bedrijfskosten.

Zijn relatiegeschenken fiscaal aftrekbaar?

Relatiegeschenken kunnen deels fiscaal aftrekbaar zijn, maar er gelden specifieke regels die bepalen in welke mate dit mogelijk is. Dit komt doordat relatiegeschenken vaak een persoonlijk of privékarakter hebben.

Relatiegeschenken beperkt aftrekbaar

De Belastingdienst beschouwt relatiegeschenken als gemengde kosten, wat betekent dat ze slechts beperkt aftrekbaar zijn. Hoeveel je kunt aftrekken, hangt vooral af van je bedrijfsvorm. Voor een eenmanszaak of vennootschap onder firma (vof) zijn 80% van de kosten aftrekbaar, terwijl 20% niet aftrekbaar is. Bij een besloten vennootschap (bv) is 73,5% van de kosten aftrekbaar en 26,5% niet.

Welke relatiegeschenken kun je fiscaal aftrekken?

Om een relatiegeschenk (gedeeltelijk) fiscaal aftrekbaar te maken, moet het voldoen aan deze voorwaarden:

  • Het geschenk moet incidenteel zijn en mag geen structureel karakter hebben.
  • Er mag geen tegenprestatie worden verricht in ruil voor het geschenk.
  • Het geschenk is bedoeld voor bestaande relaties. Cadeaus voor nieuwe relaties en personeel vallen onder zakelijke kosten.

Geschenken voor medewerkers

Voor geschenken aan medewerkers, zoals kerstpakketten of cadeaus, gelden andere regels dan voor relatiegeschenken. Hierbij is de werkkostenregeling (WKR) van toepassing. Tot 2023 konden bedrijven onbelast geven tot een bedrag van € 400.000, op basis van de fiscale loonsom. Alles daarboven werd belast met 1,18%. Vanaf 2024 is de vrije ruimte beperkt tot € 7.680 en is het belastingtarief verhoogd naar 1,92%.

Relatiegeschenken en btw-aftrek

Volgens de btw-regels mogen ondernemers in principe de btw van vrijwel alles aftrekken. Helaas geldt voor relatiegeschenken een complexe regel. Een relatiegeschenk is btw-aftrekbaar als de ontvanger deze gift ook zou mogen aftrekken van de btw.

Een voorbeeld: geef je een timmerman een hamer cadeau, dan kun je de btw aftrekken. Geef je hem echter een borrelplank cadeau, dan mag je de btw niet aftrekken.

Drempelbedrag btw relatiegeschenken

Daarnaast geldt een drempelbedrag voor de btw-aftrekbaarheid van relatiegeschenken. Ondernemers kunnen de btw aftrekken als het totaalbedrag aan geschenken per relatie per jaar onder € 277 exclusief btw blijft.

Relatiegeschenken en inkomstenbelasting

Voor de inkomstenbelasting vallen relatiegeschenken onder representatiekosten, die gedeeltelijk aftrekbaar zijn. In 2023 kon je 80% van de kosten van relatiegeschenken aftrekken, wat betekent dat 20% van de kosten niet aftrekbaar was.

Tips voor effectief gebruik van relatiegeschenken

Het inzetten van relatiegeschenken is een waardevolle manier om zakelijke relaties te onderhouden en waardering uit te drukken. Om optimaal te profiteren van de fiscale voordelen, is het belangrijk om bewust en strategisch te handelen. Hier zijn enkele tips:

  • Kies relevante geschenken: Zorg ervoor dat de geschenken relevant zijn voor het bedrijf of interessegebied van de ontvanger.
  • Let op de kosten per persoon: Zorg ervoor dat de totale kosten per klant per jaar onder de € 277 blijven.
  • Documenteer alle uitgaven: Houd een nauwkeurige administratie bij van alle relatiegeschenken en de bijbehorende kosten.
  • Overweeg timing: Geef geschenken op momenten dat ze het meest effectief zijn, zoals tijdens feestdagen of na het sluiten van een belangrijke deal.
  • Blijf op de hoogte van wijzigingen: Houd veranderingen in fiscale regelgeving in de gaten die invloed kunnen hebben op de aftrekbaarheid van relatiegeschenken.

 

Zo zorg je ervoor dat je niet alleen je zakenrelaties blij maakt, maar ook optimaal gebruikmaakt van de fiscale voordelen!

Hulp hierbij nodig of op zoek naar ander belastingadvies? Neem gerust vrijblijvend contact op met één van onze Finanseurs.



Wil je klant bij ons worden?

    Beloningsbeleid deFinanseurs/ StraksBegintNu


    Het AFM geeft kaders waar ons beloningsbeleid aan moet voldoen. Dit kan in een variabele vorm en/of een vaste vorm. Binnen StraksBegintNu houden wij een vaste beloningsstructuur aan, bestaande uit:

     

    • een vast maandsalaris
    • jaarlijks vakantiegeld
    • een vaste halve dertiende maand

     

    Wij kennen dus geen resultaatafhankelijke beloningen toe.

    In drie vragen bepalen welk pakket het beste bij jou past?