hier zitten we!
 

Gedeeltelijk betaald ouderschapsverlof per 2 augustus 2022

9 weken betaald ouderschapsverlof in eerste levensjaar kind

Een werknemer heeft als ouder recht op onbetaald ouderschapsverlof tot het kind acht jaar is. Dit is een verlof van maximaal 26 keer het aantal uren van de werkweek van de werknemer. Vanaf 2 augustus 2022 kunnen ouders maximaal negen werkweken hiervan betaald ouderschapsverlof opnemen. Dit geldt dus voor zowel de moeder als de partner. Neemt de werknemer geen of niet alle 9 werkweken betaald ouderschapsverlof op in het eerste levensjaar van het kind, dan kan de werknemer de weken die hij niet opneemt nog wel opnemen als onbetaald ouderschapsverlof.

Naast werknemers kunnen ook directeur-grootaandeelhouders (dga’s), alfahulpen en particuliere huishoudelijke hulpen gebruik maken van deze nieuwe regeling.

 

Betaald ouderschapsverlof bij kinderen die al geboren zijn vóór de invoering van de wet

Het betaald ouderschapsverlof geldt ook voor ouders die vóór de invoering van de wet een kind hebben gekregen. Voorwaarden hierbij zijn:

 • Het kind moet op het moment dat de wet ingaat jonger dan 1 jaar zijn.
 • De ouders moeten op dat moment werken (werknemer zijn).
 • Nog niet het volledige recht (26 maal de arbeidsduur per week) op ouderschapsverlof is opgenomen.

 

Betaald ouderschapsverlof bij adoptie- of pleegouderschap

In het geval van adoptie- of pleegouderschap is betaald ouderschapsverlof ook mogelijk voor kinderen onder de 8 jaar. Dit geldt alleen voor het eerste jaar na de dag van de feitelijke adoptie of plaatsing.

 

Uitkering aanvragen en de betaling

De werkgever kan vanaf 9 augustus 2022 voor de werknemer de uitkering betaald ouderschapsverlof aanvragen bij het UWV (WAZO). Hiervoor is E-herkenning nodig. De werkgever vraagt de uitkering achteraf aan, nadat betaald ouderschapsverlof door de werknemer voor minimaal 1 keer het aantal uren van zijn werkweek heeft opgenomen. Aanvragen van de uitkering kan alleen voor hele werkweken.

 

Vragen hierover of op zoek naar belastingadvies of hypotheekbemiddeling? Neem gerust vrijblijvend contact op met één van onze Finanseurs.Wil je klant bij ons worden?

  Beloningsbeleid deFinanseurs/ StraksBegintNu


  Het AFM geeft kaders waar ons beloningsbeleid aan moet voldoen. Dit kan in een variabele vorm en/of een vaste vorm. Binnen StraksBegintNu houden wij een vaste beloningsstructuur aan, bestaande uit:

   

  • een vast maandsalaris
  • jaarlijks vakantiegeld
  • een vaste halve dertiende maand

   

  Wij kennen dus geen resultaatafhankelijke beloningen toe.

  In drie vragen bepalen welk pakket het beste bij jou past?