hier zitten we!
 

Wat doet de hogere hypotheekrente met de huizenmarkt?

De hypotheekrente is in relatief korte tijd flink omhoog gegaan en zal naar verwachting nog verder stijgen. Maar wat betekent dit voor de huizenprijzen? Gaan die, zoals je zou verwachten, daardoor omlaag?

 

Steeds hogere stapeltjes muntgeld met daar bovenop een huisje

Daar leek het aan het begin van het jaar wel op. Makelaarsvereniging NVM constateerde toen dat huizen gemiddeld minder opleverden dan in de laatste twee kwartalen van 2021. Ten opzichte van een jaar eerder waren huizen nog wel duurder, maar niet zo extreem als tevoren.

 

Oververhitting neemt af

Inmiddels zijn ook de cijfers over het tweede kwartaal van 2022 bekend. Daaruit blijkt dat de huizenprijzen toch weer stijgen. In vergelijking met dezelfde periode een jaar geleden met 10%. Eind juni was de gemiddelde huizenprijs daarmee ongeveer net zo hoog als in het derde kwartaal van 2021.

 

Minder oververhitting

Ook staan er meer huizen te koop. Op basis hiervan concludeert de NVM voorzichtig dat de oververhitting op de woningmarkt afneemt. Maar dat betekent nog lang niet dat de markt is afgekoeld. Zo is er bij vier op de vijf te koop staande huizen in het tweede kwartaal meer geboden dan de vraagprijs. Volgens de NVM gemiddeld 7,5%, wat voor een woning van € 450.000,- op een extra bedrag van € 33.750,- neerkomt.

 

Gezonde markt?

Er staan nu zo’n 25.000 huizen te koop en er zijn ongeveer 12.500 potentiële kopers. In eerste instantie lijkt dat goed nieuws, maar in de praktijk valt dat tegen. Want waar staan die huizen? Zijn ze groot of klein? Gaat het om een appartement of een eengezinswoning? Om je een idee te geven: voor een gezonde markt moeten er volgens de NVM tussen de vijf en de tien keuzemogelijkheden zijn per koper. Nu zijn dat er slechts twee.

 

Nieuwbouw

Dat tekort wordt ook niet opgevangen door nieuwbouw. Door de hoge kosten van grond en bouwmaterialen zijn nieuwe huizen voor veel kopers te duur. Daarnaast zorgt het beleid van minister De Jonge van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening voor onzekerheid bij investeerders, zegt de NVM. Die zijn daarom huiverig om bouwprojecten te financieren, waardoor het tekort aan huizen niet snel zal teruglopen.

 

Goed nieuws

Ondanks de zorgen is er gelukkig ook goed nieuws. Want uiteindelijk hebben 36.000 mensen in het tweede kwartaal een woning gekocht. Dat zijn zo’n 7.000 meer dan in het eerste kwartaal.

 

Vragen hierover of op zoek naar belastingadvies of hypotheekbemiddeling? Neem gerust vrijblijvend contact op met één van onze Finanseurs.



Wil je klant bij ons worden?

    Beloningsbeleid deFinanseurs/ StraksBegintNu


    Het AFM geeft kaders waar ons beloningsbeleid aan moet voldoen. Dit kan in een variabele vorm en/of een vaste vorm. Binnen StraksBegintNu houden wij een vaste beloningsstructuur aan, bestaande uit:

     

    • een vast maandsalaris
    • jaarlijks vakantiegeld
    • een vaste halve dertiende maand

     

    Wij kennen dus geen resultaatafhankelijke beloningen toe.

    In drie vragen bepalen welk pakket het beste bij jou past?