hier zitten we!
 

Hogere maximale hypotheek in 2021?

Vanaf 2021 kunnen tweeverdieners mogelijk meer lenen voor de aankoop van een huis. Het kabinet wil namelijk dat het laagste inkomen zwaarder mee gaat wegen voor de berekening van de maximale hypotheek. Het is de bedoeling dat straks 90% in plaats van 80% van het laagste inkomen meegerekend wordt om het maximale te lenen bedrag te berekenen. Door deze aanpassing in de inkomensnorm zou een huidige maximale hypotheek van drie ton al snel kunnen stijgen met €10.000,- tot €12.000,-!

Stijgende huizenprijzen

De wetswijziging is opvallend, omdat de Nederlandsche Bank (DNB) zich eerder negatief opstelde tegenover de steeds ruimer wordende leennormen. Volgens de bank zijn in de afgelopen kwarteeuw de huizenprijzen niet verdrievoudigd vanwege het woningtekort, maar juist doordat Nederlanders een steeds hogere hypotheek kunnen krijgen. Dit ligt volgens DNB aan de steeds hogere salarissen, lagere rente en veranderende inkomensnormen van het Nibud. Het gevolg hiervan is dat meer huizen bouwen de huizenprijzen niet verlaagt. Zo leidt een verhoging van de maximale hypotheek op korte termijn tot een groter budget voor een woning, maar zorgt dit er ook voor dat de prijs van de huizen verder oploopt.

Volgens het Nibud is het inkomen van tweeverdieners gegroeid, waardoor er met een hoger percentage kan worden gerekend. Dit komt door belastingmaatregelen die de arbeidsparticipatie moesten vergroten. Of tweeverdieners binnenkort ook echt meer kunnen lenen, is nog steeds afhankelijk van veranderingen in de woonquote. Deze wordt elk najaar vastgesteld.

Invloed studieschuld op hypotheek

Daarnaast zal mogelijk de studieschuld minder zwaar meewegen op het maximaal te lenen hypotheekbedrag. Momenteel is er sprake van een vaste ‘wegingsfactor’ die zes jaar geleden is bepaald door hypotheekverstrekkers. Intussen zijn de rentes gedaald, maar is deze norm onveranderd gebleven. Wellicht komt daar binnenkort wel verandering in. De wegingsfactor is vanaf volgend jaar afhankelijk van de rentes op studieleningen en wordt flexibeler. De rente op deze leningen is op dit moment nagenoeg nul. Dat zou betekenen dat de meeste oud-studenten naar schatting van hypotheekadviseurs een paar duizend euro meer kunnen lenen voor de aankoop van een huis.

Ben je benieuwd naar wat jij kan lenen of heb je hulp nodig bij hypotheekbemiddeling? Neem gerust contact op met één van onze Finanseurs.Wil je klant bij ons worden?

  Beloningsbeleid deFinanseurs/ StraksBegintNu


  Het AFM geeft kaders waar ons beloningsbeleid aan moet voldoen. Dit kan in een variabele vorm en/of een vaste vorm. Binnen StraksBegintNu houden wij een vaste beloningsstructuur aan, bestaande uit:

   

  • een vast maandsalaris
  • jaarlijks vakantiegeld
  • een vaste halve dertiende maand

   

  Wij kennen dus geen resultaatafhankelijke beloningen toe.

  In drie vragen bepalen welk pakket het beste bij jou past?