hier zitten we!
 

Inkomen 2024: inkomstenbelasting, kortingen en toeslagen

Heb jij al scherp in beeld hoe hoog jouw netto inkomen vanaf deze maand gaat zijn? We zetten in dit artikel de belangrijkste punten op een rij. Allereerst de inkomstenbelasting: die gaat voor de meeste mensen iets omhoog.

Meer belasting ophoesten, dat klinkt nooit echt top. Maar geen paniek: daartegenover staat dat de belastingkortingen volgend jaar omhoog gaan. Dat geldt ook voor de meeste toeslagen: die krijgen ook een boost.

Inkomstenbelasting 2024

Voor de meeste mensen in Nederland, als je nog niet van die AOW geniet, heb je twee belastingschijven voor de Inkomstenbelasting in 2024. Over de eerste € 75.624 die je in 2024 binnenharkt, betaal je 36,97% belasting. Ter vergelijking: in 2023 was dat 36,93% tot een bruto inkomen van € 73.031.

Voor velen betekent dit dat je 0,04% meer belasting mag lappen. Niet echt schrikbarend; als je € 45.000 bruto verdient, gaat het om € 18. Voor alles wat je meer verdient dan € 75.624 (de tweede belastingschijf) knal je in 2024 het hoge tarief in. Dat is net als vorig jaar 49,5%.

Belastingkortingen

Het Nederlandse belastingstelsel gooit wat heffingskortingen in de mix. Simpel gezegd zijn dat bedragen waarover je geen belasting hoeft te betalen. Hoeveel je krijgt hangt af van je brutosalaris. De twee bekendste zijn de algemene heffingskorting en de arbeidskorting.

Iedereen in Nederland die loonbelasting of inkomstenbelasting moet ophoesten, heeft recht op de algemene heffingskorting. Dus ook als je al met pensioen bent. Deze korting stijgt in 2024 naar maximaal € 3.366 (2023: € 3.070) als je de pensioenleeftijd nog niet hebt bereikt en naar € 1.737 als dat wel het geval is (2023: € 1.583). Heb je weinig of geen inkomen? Dan betaalt de Belastingdienst onder voorwaarden het bedrag zelfs uit.

Als je nog geen AOW ontvangt, kom je vaak ook in aanmerking voor arbeidskorting. Die bedraagt in 2024 maximaal € 5.538. Dit jaar is dat nog € 5.052. En dan zijn er nog andere kortingen voor specifieke groepen, zoals de Inkomensafhankelijke combinatiekorting, de ouderenkorting, de jonggehandicaptenkorting en de levensloopverlofkorting.

Toeslagen

Misschien heb je daarnaast recht op wat extra’s. Dat zijn financiële bijdragen van het Rijk voor je huur, de kinderen of je zorgkosten. Net zoals bij de heffingskortingen bepaalt je brutosalaris of je in aanmerking komt voor toeslagen en hoeveel je krijgt.

De bedragen van de huurtoeslag, de kinderopvangtoeslag en het kindgebonden budget gaan in 2024 omhoog. Alleen de zorgtoeslag wordt ietsiepietsie minder. Dat komt omdat deze in 2023 eenmalig extra is verhoogd; die extra verhoging vervalt per 1 januari 2024.

Vragen hierover of op zoek naar belastingadvies of hypotheekbemiddeling? Neem dan gerust vrijblijvend contact op met één van onze Finanseurs.Wil je klant bij ons worden?

  Beloningsbeleid deFinanseurs/ StraksBegintNu


  Het AFM geeft kaders waar ons beloningsbeleid aan moet voldoen. Dit kan in een variabele vorm en/of een vaste vorm. Binnen StraksBegintNu houden wij een vaste beloningsstructuur aan, bestaande uit:

   

  • een vast maandsalaris
  • jaarlijks vakantiegeld
  • een vaste halve dertiende maand

   

  Wij kennen dus geen resultaatafhankelijke beloningen toe.

  In drie vragen bepalen welk pakket het beste bij jou past?