hier zitten we!
 

Is alimentatie aftrekbaar als je na de scheiding nog samenwoont?

Wanneer echtgenoten uit elkaar gaan, worden er vaak afspraken gemaakt over alimentatie. Onder bepaalde voorwaarden is partneralimentatie aftrekbaar. Maar hoe zit het als gescheiden echtelieden toch nog, of weer, samenwonen? Dit vraagstuk kwam onlangs aan bod in een rechtszaak. Wij zetten de uitkomst voor je op een rij en geven je handige tips.

Aftrekbaarheid van alimentatie

Partneralimentatie kan door degene die betaalt worden afgetrokken van de belasting. De ontvanger betaalt dan belasting over het ontvangen bedrag. Dit klinkt misschien als lood om oud ijzer, maar dat is het niet. Vaak heeft degene die de alimentatie ontvangt een lager inkomen, wat zorgt voor een belastingvoordeel. Let wel, alimentatie voor kinderen is niet aftrekbaar en hoeft door de ontvanger ook niet te worden opgegeven als inkomen.

De voorwaarden voor aftrek

Om alimentatie af te kunnen trekken, moet aan een aantal voorwaarden worden voldaan. Een belangrijke voorwaarde is dat de gescheiden partners niet samenwonen en geen gezamenlijke huishouding voeren. Maar wanneer is er precies sprake van een gezamenlijke huishouding? Dit hangt sterk af van de specifieke situatie, zoals ook uit deze rechtszaak blijkt.

Wat vond de rechter?

In deze zaak ging het om een echtpaar dat na een scheiding tijdelijk weer samenwoonde. De vrouw vertrok met de kinderen naar het buitenland, maar keerde terug naar Nederland vanwege een onstabiele politieke situatie. Doordat er geen geschikte woonruimte beschikbaar was, trok ze samen met de kinderen weer in bij haar ex-man.

Hoewel ze onder één dak woonden, verbleef de man apart op zolder en had hij weinig tot geen contact met de vrouw en kinderen. Hij kookte zijn eigen maaltijden en droeg niet bij aan het huishouden. De situatie escaleerde zelfs zo dat de vrouw aangifte deed van mishandeling en bedreiging. Uiteindelijk besloot de rechter dat er géén sprake was van een gezamenlijke huishouding en dat de vrouw juist de woning moest verlaten.

Alimentatie toch aftrekbaar

De rechter oordeelde dat ondanks het samenwonen, er geen gezamenlijke huishouding was gevoerd. Daardoor bleef de betaalde partneralimentatie aftrekbaar. Het is dus van belang dat je in soortgelijke situaties kunt aantonen dat jullie geen gezamenlijke huishouding voeren. Het enkele feit dat je samenwoont, betekent niet automatisch dat de alimentatie niet aftrekbaar is. De omstandigheden spelen een doorslaggevende rol.

Wat betekent dit voor jou?

Als je gescheiden bent en (tijdelijk) met je ex samenwoont, kun je de betaalde alimentatie alleen aftrekken als er géén sprake is van een gezamenlijke huishouding. Jij bent verantwoordelijk voor het leveren van het bewijs hiervan. De feiten en omstandigheden van jullie woonsituatie zullen hierbij doorslaggevend zijn.

Heb je vragen over jouw situatie of wil je advies over de aftrekbaarheid van alimentatie? Neem gerust vrijblijvend contact met ons op, we denken graag met je mee!

Bron: Tips en advies


Wil je klant bij ons worden?

    Beloningsbeleid deFinanseurs/ StraksBegintNu


    Het AFM geeft kaders waar ons beloningsbeleid aan moet voldoen. Dit kan in een variabele vorm en/of een vaste vorm. Binnen StraksBegintNu houden wij een vaste beloningsstructuur aan, bestaande uit:

     

    • een vast maandsalaris
    • jaarlijks vakantiegeld
    • een vaste halve dertiende maand

     

    Wij kennen dus geen resultaatafhankelijke beloningen toe.

    In drie vragen bepalen welk pakket het beste bij jou past?