hier zitten we!
 

Langer plezier van vitale medewerkers

Werknemers moeten steeds langer doorwerken, taken veranderen en de medewerkers moeten mee veranderen. Het is dan belangrijk dat zij vitaal zijn en blijven. Hoe kan de werkgever dit stimuleren?

Energie

Vitaliteit staat bij veel bedrijven hoog op de agenda. Dat is niet voor niets. Iedereen moet immers langer doorwerken en werkgevers willen het ziekteverzuim laag houden. Er wordt dan een beroep op iedereen gedaan om over de lichamelijke en geestelijke gezondheid te waken.

 

Het blijkt dat mensen die een rijk sociaal leven leiden en dingen doen waarvan ze blij worden, minder gezondheidsklachten hebben. Activiteiten zoals sporten, meditatie of yoga ondersteunen een gelukkig leven. Door regelmatig te sporten bijvoorbeeld, komen er hormonen vrij die ons helpen ons goed te voelen. Jezelf blijvend ‘vitaliseren’ is dus belangrijk. Maar wat is vitaliseren en hoe kan de werkgever daar aan bijdragen?

Definitie en gedragsvoorbeelden

Voor een definitie van vitaliseren is het uitgangspunt: ‘Onderneem acties om lichaam en geest vitaal te houden, in topconditie te zijn en te blijven.’

 

Vitaliseren is geen kwestie van eenmalig sporten, het gaat om het regelmatig ondernemen van acties die voor lichaam en geest een vitaliserende werking hebben. Daardoor blijft de medewerker op de lange duur vitaal en kan tegen een stootje.

Wat kan de werkgever eenvoudig doen?

Er is een verband tussen gezonde voeding, vitaliteit en gelukbeleving. Hiervoor zijn de ‘hersenen’ van de spijsvertering (het enterische zenuwstelsel) medeverantwoordelijk. Goed eten is dus belangrijk, ook voor de vitaliteit van medewerkers. Hoe dan?

 • Stimuleer medewerkers gezond te eten. Dat hoeft niet duur of ingewikkeld te zijn. Zorg bijvoorbeeld voor fruit en snackgroenten op de werkvloer waar het makkelijk te pakken is.
 • Witte suikers en producten die veel (synthetische of witte) suikers bevatten, zorgen eventjes voor een energieboost, maar daar volgt snel een dip op. Stimuleer medewerkers dus minder witte suiker te gebruiken. Vervang de chocolade of peperkoek dus door groenten, fruit, etc.

 

(Hard)lopen en sporten heeft een positieve invloed op de vitaliteit van lichaam en geest. Voorwaarde is dat het sporten gedoseerd en met een opbouwend schema regelmatig getraind wordt. Stimuleer medewerkers dus meer te bewegen. Dat kan bijv. op de volgende manieren:

 • Een lekkere lunchwandeling of het faciliteren van hardlooptrainingen.
 • Doe als bedrijf mee met een hardloop- of sportevenement in de buurt.
 • Maak gebruik van enthousiaste sporters in het bedrijf. Zij willen die kar vast wel trekken.
 • Met een shirt met het bedrijfslogo en door gezamenlijk te sporten schept u mogelijkheden tot teambuilding en vitaliseren.

 

Vergeet de geest niet

Een gezonde geest zorgt voor een vitale medewerker. Het loont daarom om ook aan deze kant van de vitale medewerker te investeren. Denk eens aan het aanbieden van de mogelijkheid van mindfulness of yoga. Een half uurtje in de pauze met een demo van YouTube kan al een eerste stap zijn.

 

Vragen hierover of op zoek naar ander belastingadvies? Neem dan gerust vrijblijvend contact op met één van onze Finanseurs.Wil je klant bij ons worden?

  Beloningsbeleid deFinanseurs/ StraksBegintNu


  Het AFM geeft kaders waar ons beloningsbeleid aan moet voldoen. Dit kan in een variabele vorm en/of een vaste vorm. Binnen StraksBegintNu houden wij een vaste beloningsstructuur aan, bestaande uit:

   

  • een vast maandsalaris
  • jaarlijks vakantiegeld
  • een vaste halve dertiende maand

   

  Wij kennen dus geen resultaatafhankelijke beloningen toe.

  In drie vragen bepalen welk pakket het beste bij jou past?