hier zitten we!
 

Moet je belasting betalen over Cryptocoins?

Je hoort en leest de laatste tijd steeds meer over Cryptocoins. Grote koersstijgingen én -dalingen van cryptovaluta als Bitcoin, Ethereum en Ripple worden uitvoerig in de media besproken. Nu de aangifte inkomstenbelasting weer gedaan moet worden, gaat de vraag spelen of hier belasting over betaald dient te worden.

 

Cryptocoins zijn digitale ruilmiddelen waar geen (officiële) centrale tegenpartij zoals een bank aan te pas komt. De transacties in cryptovaluta vinden plaats via omwisselplatforms en er is ook een mogelijkheid om ze in een digitale portemonnee (wallet) te bewaren.

 

Omdat de omwisselplatforms meestal geen gegevens uitwisselen met de belastingdienst en de gegevens dan ook niet naar voren komen in de vooraf door de belastingdienst ingevulde aangifte, leeft bij sommigen het idee dat je crypto’s ook niet in je belastingaangifte hoeft aan te geven. Klopt dat wel?

Box 3

Helaas niet… de cryptocoins die op 1 januari van een belastingjaar in bezit zijn, moeten wel degelijk aangegeven worden. Ze vallen onder de noemer ‘overige bezittingen’ in Box 3. Dit heeft als gevolg dat de waarde van die crypto’s wordt belast.

 

Zoals eerder aangegeven is de peildatum 1 januari 2020. Voor de zekerheid vind je hieronder de waarde van een aantal bekende cryptovaluta op 1 januari 2020 om 0.00uur.

 • Bitcoin (BTC) € 6.416,81
 • Ethereum (ETH) € 114,94
 • Ripple (XRP) € 0,17
 • Litecoin (LTC) € 182,37

 

Als je op 1 januari 2020 een halve Bitcoin in bezit had, dan moet je dus 0,5 bitcoin aangeven, oftewel € 3.208,-.

 

Cryptovaluta maakt deel uit van het belastbare vermogen Box 3, net als bank- en spaartegoeden, een tweede woning en aandelen. Er hoeft pas belasting over het vermogen betaald te worden als het totaal van deze bezittingen boven het heffingsvrije vermogen uitkomt. Voor het jaar 2020 was het heffingsvrije vermogen € 30.846,- (€ 61.692,- als je een fiscale partner hebt). Voor het jaar 2021 is het heffingsvrije vermogen zelfs verhoogd naar € 50.000,- (€ 100.000,- als je een fiscale partner hebt).

 

Heb je vragen over het verwerken van cryptovaluta in je aangifte of heb je hulp nodig bij het invullen van je belastingaangifte, neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op.Wil je klant bij ons worden?

  Beloningsbeleid deFinanseurs/ StraksBegintNu


  Het AFM geeft kaders waar ons beloningsbeleid aan moet voldoen. Dit kan in een variabele vorm en/of een vaste vorm. Binnen StraksBegintNu houden wij een vaste beloningsstructuur aan, bestaande uit:

   

  • een vast maandsalaris
  • jaarlijks vakantiegeld
  • een vaste halve dertiende maand

   

  Wij kennen dus geen resultaatafhankelijke beloningen toe.

  In drie vragen bepalen welk pakket het beste bij jou past?