hier zitten we!
 

Nieuw pensioenstelsel: Wat verandert er en wanneer?

1 juli is de nieuwe pensioenwet ingegaan. Maar wat betekent dit eigenlijk voor jouw pensioen en vanaf wanneer verandert er iets voor jou?

Laten we beginnen met het laatste punt: bepaalde delen van de wet worden geleidelijk ingevoerd. Pensioenfondsen hebben tot 1 januari 2028 de tijd om aan alle nieuwe voorschriften te voldoen.

Persoonlijk pensioenpotje

De grootste verandering in het nieuwe pensioenstelsel is dat iedereen binnenkort een eigen pensioenspaarpotje zal hebben. Als je aangesloten bent bij een pensioenfonds worden daar de premies gestort door zowel jou als je werkgever. Het pensioenfonds beheert jouw geld en jij bepaalt zelf hoeveel risico je wilt nemen. Afhankelijk van het rendement op de beleggingen kan de pensioenuitkering variëren. De bijdrage aan het pensioenpotje blijft hetzelfde, maar de hoogte van de uitkeringen kan fluctueren.

Eenmalige uitkering op pensioendatum

Nieuw is de mogelijkheid om een deel van je opgebouwde pensioenkapitaal in een keer te laten uitkeren wanneer je met pensioen gaat. Dit zou vanaf volgend jaar juli mogelijk moeten zijn, hoewel deze datum nog kan veranderen.

Dit eenmalige bedrag mag maximaal 10% van je persoonlijke pensioenspaarpot bedragen. Met dit geld kun je bijvoorbeeld een mooie reis maken, iets speciaals geven aan je (klein)kinderen, je huis verduurzamen of (een deel van) je hypotheek aflossen. De keuze is aan jou.

Het is echter belangrijk om ook de nadelen in overweging te nemen. Je maandelijkse pensioenuitkeringen zullen namelijk lager uitvallen, aangezien je al een deel uit het pensioenpotje hebt gehaald. Daarnaast is het mogelijk dat je in het jaar van deze grote uitkering meer belasting moet betalen en je wellicht ook je recht op eventuele toeslagen verliest.

Extra bijsparen

Daarnaast komen er meer mogelijkheden om extra te sparen voor je pensioen, op een fiscaal voordelige manier. Deze opties worden al dit jaar geïntroduceerd.

Dit extra sparen kan bijvoorbeeld via een lijfrente. Dit biedt doorgaans veel flexibiliteit. Zo kun je zelf bepalen hoeveel je per jaar inlegt. Ook is het mogelijk om het geld bij pensionering bijvoorbeeld in vijf jaar te laten uitkeren in plaats van twintig jaar.

Andere opties om extra pensioen op te bouwen zijn banksparen of het openen van een beleggingsrekening. Ook bij deze mogelijkheden kun je profiteren van fiscale voordelen.

Veel blijft hetzelfde

Het is belangrijk op te merken dat er ook veel hetzelfde blijft. Vanaf je pensioenleeftijd ontvang je een pensioenuitkering en AOW zolang je leeft. Dat blijft onveranderd. Bouw je pensioen op via je werkgever? Ook dat blijft onder de nieuwe pensioenwet ongewijzigd.

Heb je vragen naar aanleiding van dit artikel of wil je meer weten over bijvoorbeeld de voor- en nadelen van een eenmalige pensioenuitkering of over extra sparen voor je pensioen? Neem dan gerust vrijblijvend contact op met één van onze Hypotheek Finanseurs. Zij helpen je hier graag verder mee.Wil je klant bij ons worden?

  Beloningsbeleid deFinanseurs/ StraksBegintNu


  Het AFM geeft kaders waar ons beloningsbeleid aan moet voldoen. Dit kan in een variabele vorm en/of een vaste vorm. Binnen StraksBegintNu houden wij een vaste beloningsstructuur aan, bestaande uit:

   

  • een vast maandsalaris
  • jaarlijks vakantiegeld
  • een vaste halve dertiende maand

   

  Wij kennen dus geen resultaatafhankelijke beloningen toe.

  In drie vragen bepalen welk pakket het beste bij jou past?