hier zitten we!
 

Rekening-courant directie, wat is het precies en waar moet op gelet worden?

Een rekening-courant is een aparte rekening van de B.V.. Op een rekening-courant boekt de B.V. bedragen die over en weer gaan tussen de DGA en zijn B.V..

Het verschil tussen een rekening-courant en een lening

De rekening-courant verschilt van een lening. Via een rekening-courant worden kleine bedragen over en weer geboekt. Bedragen die op deze rekening worden geboekt, worden doorlopend met elkaar verrekend. Wanneer de DGA bijvoorbeeld een eigen rekening door de B.V. laat betalen en dit bedrag korte tijd later weer aan de bv terugbetaalt. Of de DGA betaalt even een rekening voor de B.V. en krijgt het geld snel weer terug. Deze kleine bedragen worden alleen even voorgeschoten. Daarom is een rekening-courant geen lening met rente.

Wat zijn kleine bedragen?

Bij bedragen tot € 17.500,- hoeft geen rente te worden berekend. Dit geldt alleen voor bedragen die worden opgenomen van of overmaakt naar de rekening-courant. Er mag het hele jaar nooit meer dan € 17.500 op de rekening-courant staan. Zodra het saldo op de rekening-courant hoger is dan € 17.500,-, moet er over het hele bedrag rente worden berekend.

Belastingdienst en rekening-courant

De Belastingdienst heeft een speciale site over de rekening-courant van de aandeelhouder. Het is behoorlijk aannemelijk dat de Belastingdienst in 2016/2017 strikter gaat kijken naar DGA’s met een schuld aan hun B.V.. De essentie is volgens de Belastingdienst het volgende:

 • Lening tegen zakelijke voorwaarden (voorwaarden die een bank ook zou stellen).
 • De lening moet schriftelijk worden vastgelegd.
 • Er moeten afspraken worden gemaakt over terugbetaling van de lening.
 • De B.V. heeft voldoende zekerheden.
 • De B.V. moet aan haar verplichtingen kunnen blijven voldoen als u de lening opneemt.
 • Als er onzakelijk wordt gehandeld, voldoet de lening niet aan de voorwaarden, de lening wordt dan gezien als inkomen.

 

Overigens moeten niet alleen leningen tussen een directeur-grootaandeelhouder en zijn bedrijf worden vastgelegd. Een goede overeenkomst is ook nodig voor leningen tussen een moeder en dochter B.V., tussen familieleden onderling en tussen een participant en zijn deelneming. Ook indien tussen verschillende bedrijfsonderdelen of de DGA en zijn bedrijf een permanente rekening-courantverhouding bestaat is een overeenkomst gewenst.

 

Vragen hierover of op zoek naar ander belastingadvies? Neem dan gerust vrijblijvend contact op met één van onze Finanseurs.

 Wil je klant bij ons worden?

  Beloningsbeleid deFinanseurs/ StraksBegintNu


  Het AFM geeft kaders waar ons beloningsbeleid aan moet voldoen. Dit kan in een variabele vorm en/of een vaste vorm. Binnen StraksBegintNu houden wij een vaste beloningsstructuur aan, bestaande uit:

   

  • een vast maandsalaris
  • jaarlijks vakantiegeld
  • een vaste halve dertiende maand

   

  Wij kennen dus geen resultaatafhankelijke beloningen toe.

  In drie vragen bepalen welk pakket het beste bij jou past?