hier zitten we!
 

Tanken met de auto van de zaak tijdens buitenlandse vakantie

In veel leaseregelingen is het niet meer toegestaan om de tankpas voor de auto van de zaak in het buitenland te gebruiken. Hoe kan dit worden opgelost?

Brandstofkosten buitenland voor gebruiker

De zomervakantie komt er weer aan en dit betekent dat veel werknemers in het buitenland op zoek gaan naar zon, zee en strand. Als zij voor deze reis gebruikmaken van hun leaseauto, dan zullen zij in het buitenland moeten tanken. In veel leaseregelingen is het tegenwoordig niet meer mogelijk om buiten Nederland de tankpas hiervoor te gebruiken. Dit betekent dat deze werknemers zelf opdraaien voor deze kosten.

Verrekenen met bijtelling

Met wat hulp van de werkgever is het echter mogelijk deze uitgaven in mindering te brengen op de fiscale bijtelling voor het privégebruik van de auto van de zaak. Daarmee krijgt de werknemer al snel zo’n 40% van de kosten indirect vergoed. De werkgever moet zich dan wel aan enkele regels houden.

Eigen bijdrage voor privégebruik

Allereerst moet voor de vakantie schriftelijk zijn overeengekomen dat deze brandstofbonnen via de loonadministratie als kosten voor het privégebruik van de auto in aanmerking zullen worden genomen. Uiteraard moet de werknemer na afloop van zijn vakantie de bijbehorende betaalbewijzen overleggen. Als dit goed is geregeld, mogen de buitenlandse brandstofkosten in mindering worden gebracht op de bijtelling en heeft de werknemer een mooi fiscaal voordeel zonder dat het de werkgever iets kost.

 

Let op

De aftrek van deze kosten mag er nooit toe leiden dat de bijtelling negatief wordt. Vooral bij auto’s met een laag bijtellingspercentage kan deze grens snel in zicht komen.

Voorbeeld

Een werknemer is tijdens de vakantie aan brandstof en tol € 900,- kwijt. De werkgever vergoedt deze kosten en komt met de werknemer schriftelijk overeen dat hij op maandbasis een eigen bijdrage voor het privégebruik gaat betalen van € 75,- (of dat de reeds overeengekomen eigen bijdrage wordt verhoogd met € 75,-). Voor de werkgever loopt dit kostenneutraal. Als de werknemer in het 40%-tarief valt, bedraagt het belastingvoordeel € 360,-. Dit kan ook bij de DGA worden toegepast. Let er wel op dat er over de eigen bijdrage van de werknemer wel btw moet worden afgedragen.

 

Vragen hierover of op zoek naar ander belastingadvies? Neem dan gerust vrijblijvend contact op met één van onze Finanseurs.

 Wil je klant bij ons worden?

  Beloningsbeleid deFinanseurs/ StraksBegintNu


  Het AFM geeft kaders waar ons beloningsbeleid aan moet voldoen. Dit kan in een variabele vorm en/of een vaste vorm. Binnen StraksBegintNu houden wij een vaste beloningsstructuur aan, bestaande uit:

   

  • een vast maandsalaris
  • jaarlijks vakantiegeld
  • een vaste halve dertiende maand

   

  Wij kennen dus geen resultaatafhankelijke beloningen toe.

  In drie vragen bepalen welk pakket het beste bij jou past?