hier zitten we!
 

Sinterklaasje, kom maar binnen…

Altijd leuk om de werknemers en hun kinderen te trakteren op een gezellig sinterklaasfeest, maar hoe moet hier fiscaal mee omgegaan worden?

 

Veel werkgevers bieden hun werknemers de mogelijkheid om samen met hun kinderen op kosten van de zaak een leuk sinterklaasfeest te vieren; gewoon gezellig een paar uurtjes genieten van al die blije kindergezichtjes en daarna met snoep en cadeaus naar huis. Zo’n gezellig feest kan echter ook leiden tot minder leuke fiscale verrassingen. Het kan namelijk zo zijn dat de uitgaven voor het feest worden belast.

 

Fiscaal is de locatie van het feest van groot belang. Vindt dit namelijk plaats op de werkplek, dan is het feest met alle bijbehorende kosten onbelast. Denk hierbij aan consumpties en de inhuur van een professionele sint. Alleen als de werknemers ook een maaltijd aangeboden wordt, dan moet deze tegen een forfaitair bedrag belast worden.

 

De werkplek is in deze een ruim begrip. Het gaat hierbij om alle locaties van het bedrijf (kantoor, fabriekshal, etc.), alsmede andere locaties waarvoor arboverantwoordelijkheid geldt (bijvoorbeeld in geval van detachering van werknemers).

Externe locatie

Het wordt fiscaal minder leuk als het sinterklaasfeest op een externe locatie (niet zijnde de werkplek) plaatsvindt. In dat geval worden de kosten van het feest namelijk als belast loon aangemerkt. De belastingheffing hierover kan doorberekend worden aan de werknemers, maar dat zal vast niet de bedoeling zijn. Het feest moet dan als eindheffingsbestanddeel (voor de werkkostenregeling) aangemerkt worden. Dit betekent dat de kosten worden opgenomen in de vrije ruimte van 1,2%. Is deze ruimte reeds volledig ingevuld, dan zal hierover 80% eindheffing gerekend worden.

 

Cadeaus en snoepgoed voor thuis zijn altijd belast, ongeacht de locatie van het sinterklaasfeest. De waarde hiervan in het economisch verkeer moet als belast loon aangemerkt worden. Belastingheffing bij de werknemers kan voorkomen worden door deze kosten aan te merken als eindheffingsbestanddeel.

 

Heeft de Sint geen tijd om langs te komen maar komt de kerstman wel binnenkort langs? Houd dan ook hierbij rekening met de locatie.

 

Vragen hierover of op zoek naar ander belastingadvies? Neem dan gerust vrijblijvend contact op met een van onze Finanseurs.

 Wil je klant bij ons worden?

  Beloningsbeleid deFinanseurs/ StraksBegintNu


  Het AFM geeft kaders waar ons beloningsbeleid aan moet voldoen. Dit kan in een variabele vorm en/of een vaste vorm. Binnen StraksBegintNu houden wij een vaste beloningsstructuur aan, bestaande uit:

   

  • een vast maandsalaris
  • jaarlijks vakantiegeld
  • een vaste halve dertiende maand

   

  Wij kennen dus geen resultaatafhankelijke beloningen toe.

  In drie vragen bepalen welk pakket het beste bij jou past?