hier zitten we!
 

Starter in 2024: Kopen of huren?

Sta je aan het begin van je woon carrière in 2024, dan wacht je een belangrijke keuze: koop je een huis of kies je voor huren? Deze beslissing beïnvloedt zowel je flexibiliteit als je financiële situatie op korte en lange termijn.

Voordelen van kopen

Een huis kopen biedt meerdere voordelen. Je bouwt vermogen op doordat je elke maand een deel van de hypotheek aflost, waardoor je steeds meer eigenaar wordt van je woning. Daarnaast profiteer je van eventuele waardestijgingen van het huis, wat winst kan opleveren bij verkoop.

Ook is er hypotheekrenteaftrek, wat je netto woonlasten verlaagt. Met een hypotheek van meestal dertig jaar heb je duidelijkheid over je financiële verplichtingen. Bovendien geniet je als eigenaar meer vrijheid in het aanpassen van je woning naar eigen wensen.

Nadelen van kopen

Kopen brengt ook nadelen met zich mee, vooral voor starters. De initiële kosten zijn hoog en je moet rekening houden met bijkomende kosten zoals onderhoud en reparaties. Daarnaast loop je het risico dat je woning in waarde daalt, waardoor je met een restschuld kunt blijven zitten.

Voordelen van huren

Huren biedt flexibiliteit: je kunt eenvoudig verhuizen bij bijvoorbeeld een nieuwe baan of samenwonen. Als huurder hoef je je geen zorgen te maken over onderhouds- en reparatiekosten, want die zijn voor de verhuurder.

Nadelen van huren

Een groot nadeel van huren is dat je geen vermogen opbouwt. De maandelijkse huurbetalingen ben je voorgoed kwijt. Daarnaast stijgen de huurprijzen elk jaar, waardoor je op de lange termijn mogelijk meer betaalt dan bij het kopen van een huis.

Kortom, de keuze tussen kopen en huren hangt af van je persoonlijke situatie en toekomstplannen. Weeg de voor- en nadelen zorgvuldig af om een weloverwogen beslissing te maken.

Of je nu kiest voor kopen of huren, het is altijd verstandig om advies in te winnen. Wij kunnen je hier zeker bij helpen. Neem gerust vrijblijvend contact op met één van onze Finanseurs.Wil je klant bij ons worden?

  Beloningsbeleid deFinanseurs/ StraksBegintNu


  Het AFM geeft kaders waar ons beloningsbeleid aan moet voldoen. Dit kan in een variabele vorm en/of een vaste vorm. Binnen StraksBegintNu houden wij een vaste beloningsstructuur aan, bestaande uit:

   

  • een vast maandsalaris
  • jaarlijks vakantiegeld
  • een vaste halve dertiende maand

   

  Wij kennen dus geen resultaatafhankelijke beloningen toe.

  In drie vragen bepalen welk pakket het beste bij jou past?