hier zitten we!
 

Zijn voedingssupplementen fiscaal aftrekbaar?

Uitgaven voor zorgkosten kunnen aftrekbaar zijn van je inkomen. Maar hoe zit het met voedingssupplementen? De Belastingdienst heeft hier duidelijkheid over gegeven. Wat betekent dit voor jou?

Veel belastingplichtigen gebruiken voedingssupplementen, bijvoorbeeld omdat ze vegetarisch eten en bepaalde stoffen missen. Maar zijn deze kosten aftrekbaar als zorgkosten?

Aftrek zorgkosten en uitsluitingen

Zorgkosten kunnen aftrekbaar zijn onder bepaalde voorwaarden. Ze moeten gemaakt zijn wegens ziekte of invaliditeit en vaak is een medisch voorschrift vereist. Sommige kosten, zoals die voor een bril, zijn specifiek uitgesloten. Ook mogen de kosten niet vergoed zijn door bijvoorbeeld je verzekeraar en moeten dus voor eigen rekening komen. Verder is er altijd een ‘drempel’, een bedrag dat je zelf moet betalen voordat de aftrek van toepassing is. Deze drempel stijgt met je inkomen, waardoor je meer zorgkosten moet maken om voor aftrek in aanmerking te komen. Bij een inkomen van €40.000 moet je bijvoorbeeld eerst €660 zelf betalen.

Standpunt voedingssupplementen

De Belastingdienst heeft een standpunt ingenomen over de aftrekbaarheid van voedingssupplementen. Dit standpunt is gebaseerd op de wet en wordt meestal door de rechter gevolgd.

Wanneer zijn voedingssupplementen aftrekbaar?

Voedingssupplementen kunnen onder voorwaarden aftrekbaar zijn. Allereerst moeten ze door een arts worden voorgeschreven en deel uitmaken van een medische behandeling of therapie. Je moet dit kunnen aantonen. Een verwijzing naar je huisarts is hierbij niet voldoende. Het voorschrift van een arts is dus een eerste vereiste, maar niet altijd voldoende. Sommige supplementen worden namelijk ook voor andere doeleinden gebruikt.

Aftrek bijkomende kosten?

Als je voedingssupplementen in het buitenland bestelt, kunnen verzend-, douane- en administratiekosten ook aftrekbaar zijn, maar alleen als de supplementen zelf aftrekbaar zijn.

Conclusie

De kosten van voedingssupplementen kunnen aftrekbaar zijn als zorgkosten, mits aan de voorwaarden wordt voldaan. Dit betekent dat ze voorgeschreven moeten zijn door een arts en onderdeel moeten zijn van een medische behandeling. Zorg ervoor dat je een voorschrift hebt. Aftrek claimen zonder aan de voorwaarden te voldoen heeft geen zin, omdat deze voorwaarden uit de wet voortvloeien.

Vragen hierover, op zoek naar ander belastingadvies of hypotheekbemiddeling? Neem gerust vrijblijvend contact met ons op om te zien wat we voor jou kunnen betekenen.Wil je klant bij ons worden?

  Beloningsbeleid deFinanseurs/ StraksBegintNu


  Het AFM geeft kaders waar ons beloningsbeleid aan moet voldoen. Dit kan in een variabele vorm en/of een vaste vorm. Binnen StraksBegintNu houden wij een vaste beloningsstructuur aan, bestaande uit:

   

  • een vast maandsalaris
  • jaarlijks vakantiegeld
  • een vaste halve dertiende maand

   

  Wij kennen dus geen resultaatafhankelijke beloningen toe.

  In drie vragen bepalen welk pakket het beste bij jou past?