hier zitten we!
 

Zorgverzekering 2024: premie omhoog, zorgtoeslag omlaag

Het nieuwe jaar komt er al bijna aan, dus is het moment aangebroken om naar de zorgverzekering van 2024 te kijken. In dit nieuwsbericht vind je de belangrijkste aandachtspunten.

Allereerst is daar natuurlijk de premie. Die stijgt, maar niet zo veel als eerder is voorspeld. Gemiddeld kost de basisverzekering je volgend jaar € 9,- per maand extra. Tussen zorgverzekeraars kunnen alleen wel grote verschillen bestaan. Daardoor betaal je voor de voordeligste basis zorgverzekering in 2024 per maand € 131,95 en voor de duurste € 170,95.

Eigen risico

Het verplichte eigen risico voor de zorgverzekering blijft in 2024 opnieuw gelijk. Net als in de afgelopen jaren bedraagt dit in 2024 € 385,-. Je moet eigen risico betalen voor bijvoorbeeld een behandeling door een specialist of een ziekenhuisopname. Als je verwacht dat je weinig of geen zorg nodig zult hebben, kun je ervoor kiezen je eigen risico met maximaal € 500,- te verhogen. In dat geval betaal je maandelijks minder premie. Maar let op: als je toch medische kosten maakt, moet je die voor een groter deel zelf betalen.

Zorgtoeslag omlaag

Als de premies van zorgverzekeringen stijgen, gaat de zorgtoeslag normaal gesproken ook omhoog. Helaas gebeurt dat volgend jaar niet. Sterker nog, de maximale zorgtoeslag gaat juist omlaag. Dat komt omdat deze in het afgelopen jaar eenmalig extra is verhoogd.

In 2024 krijg je als alleenstaande maximaal € 127,- zorgtoeslag per maand (dat is nu € 154,-). Zijn jullie met z’n tweeën en elkaars toeslagpartner? Dan heb je recht op maximaal € 243,- zorgtoeslag per maand (dat is nu € 265,-).

Keuze en service

De premieverschillen tussen de basisverzekeringen hebben vooral te maken met de keuzevrijheid die je hebt en de service die je mag verwachten. Over het algemeen geldt: hoe duurder de verzekering, hoe groter de keuze in zorgverleners is. Ook voor extra service betaal je vaak meer. Vind jij het prima om ze alles online te regelen? Dan betaal je vaak minder dan wanneer je persoonlijk geholpen wil worden.

Overstappen vóór 1 januari

Als je besluit om over te stappen, moet je dat vóór 1 januari 2024 doorgeven aan je huidige zorgverzekeraar. Daarna heb je nog een maand om een nieuwe zorgverzekering af te sluiten.

Heb je vragen hierover, heb je hulp nodig met het aanvragen van zorgtoeslag of heb je ander belastingadvies nodig? Neem dan gerust vrijblijvend contact op met één van onze Finanseurs.

Post Tags:


Wil je klant bij ons worden?

  Beloningsbeleid deFinanseurs/ StraksBegintNu


  Het AFM geeft kaders waar ons beloningsbeleid aan moet voldoen. Dit kan in een variabele vorm en/of een vaste vorm. Binnen StraksBegintNu houden wij een vaste beloningsstructuur aan, bestaande uit:

   

  • een vast maandsalaris
  • jaarlijks vakantiegeld
  • een vaste halve dertiende maand

   

  Wij kennen dus geen resultaatafhankelijke beloningen toe.

  In drie vragen bepalen welk pakket het beste bij jou past?