hier zitten we!
 

Bitcoins in box 3

Bitcoins zijn volop in de actualiteit. Wat speelt er bij de aangifte inkomstenbelasting, die binnenkort gedaan moet worden, bij het opgeven van bitcoins en andere soortgelijke cryptocurrencies?

Cryptocurrencies

Het bezit aan bitcoins (en andere cryptocurrencies, zoals de Ethereum en de Litecoin) moet in de aangifte inkomstenbelasting in box 3 worden verantwoord als ‘overige bezittingen’.

Los van het recht op de gebruikelijke vrijstelling in box 3 van € 25.000,- per persoon (in 2018: € 30.000,- per persoon), is het voor de rest ‘gewoon braaf aftikken’!

Afhankelijk van de omvang van het vermogen ligt het tarief tussen de 0,86 en 1,61%. In plaats van het ‘oude vertrouwde’ forfaitaire rendement van 4% geldt er per 1 januari 2017 een gedifferentieerd forfaitair rendement. Hierover dient 30% belasting te worden betaald. Deze regeling ziet er voor het jaar 2017 als volgt uit:

SchijfVermogen in box 3Forfaitair rendement
0€ 25.000,- (p.p.) heffingsvrij0%
1vermogen € 25.000,- tot € 100.000,-2,87%
2vermogen € 100.000,- tot € 1.000.000,-4,60%
3vermogen boven € 1.000.000,-5,39%

Tip

Er bestaat een bijzondere vrijstelling voor contant geld en vergelijkbare vermogensrechten. Denk aan cadeaubonnen en elektronisch geld. Deze vrijstelling bedraagt € 522,- per persoon, voor fiscale partners geldt het dubbele bedrag (€ 1.044,-). Zeker is het niet, maar het is goed verdedigbaar dat ook cryptocurrencies in deze (bescheiden) vrijstelling delen. Toch meegenomen!

Peildatum

In de aangifte inkomstenbelasting moet de waarde van de in het bezit zijnde cryptocurrencies aangegeven worden op basis van de koers op 1 januari van het jaar waarover de aangifte gedaan wordt (de peildatum dus).

 • In de komende aangifte inkomstenbelasting is dat dus de koers op 1 januari 2017. Deze bedroeg toen ongeveer € 900,-. Feitelijk blijft daarmee de recente koersexplosie onbelast. 
 • Crasht de bitcoin in de loop van 2018, dan is er inkomstenbelasting verschuldigd op basis van de koers van 1 januari 2018. 
 • Wie pas voor het eerst in 2017 cryptocurrencies heeft gekocht, hoeft deze dus niet in zijn belastingaangifte over 2017 op te geven. 

Op tijd te gelde gemaakt en omgezet

Bijvoorbeeld inboedel, auto en boot, maar ook sieraden, dure cognac en dito champagne, zijn allemaal vrijgesteld in box 3. Dat geldt ook voor een eigen woning, die valt immers in box 1. Wie tijdig – voor de peildatum – zijn bitcoins te gelde heeft gemaakt en omgezet in de genoemde producten, ontspringt dus de fiscale dans in box 3. 

Belastingcontrole

Banken moeten verplicht het banksaldo melden (resigneren) aan de Belastingdienst. Hoe de Belastingdienst het bezit aan bitcoins gaat controleren, wil men nog niet zeggen (om ‘de mensen niet wijzer te maken’). Men zal er ongetwijfeld wat op gaan vinden. En besef: op internet bestaan er geen geheimen. De bitcoin-code kan ook worden afgedrukt op een stukje papier. Of dat werkt of niet: niet aangeven blijft strafbaar!

Vragen hierover of op zoek naar ander belastingadvies? Neem gerust vrijblijvend contact op met een van onze Finanseurs.Wil je klant bij ons worden?

  Beloningsbeleid deFinanseurs/ StraksBegintNu


  Het AFM geeft kaders waar ons beloningsbeleid aan moet voldoen. Dit kan in een variabele vorm en/of een vaste vorm. Binnen StraksBegintNu houden wij een vaste beloningsstructuur aan, bestaande uit:

   

  • een vast maandsalaris
  • jaarlijks vakantiegeld
  • een vaste halve dertiende maand

   

  Wij kennen dus geen resultaatafhankelijke beloningen toe.

  In drie vragen bepalen welk pakket het beste bij jou past?