hier zitten we!
 

De belastingaangifte kan weer gedaan worden: hier moet je op letten om geld te besparen

Waar moet je dit jaar op letten bij de aangifte inkomstenbelasting en waarmee kun je makkelijk geld besparen? NU.nl heeft hiervoor vijf tips op een rij gezet en deze delen wij ook graag met je.

 

1. Studiekosten zijn niet meer aftrekbaar

Je kunt dit jaar geen studiekosten meer opgeven als aftrekbare post. Daarvoor is het STAP-budget in de plaats gekomen. Je mag nu jaarlijks voor 1.000 euro aan budget aanvragen als je je hebt ingeschreven voor een studie of opleiding die door de overheid wordt erkend.

Ondernemers kunnen studiekosten bij de aangifte nog wel als zakelijke kosten opgeven, maar natuurlijk wel alleen als deze kosten voldoen aan de voorwaarden voor zakelijke aftrek van studiekosten.

 

2. Geld besparen met zorgkosten en giften

Veel mensen weten vaak niet dat bepaalde zorgkosten die buiten je eigen risico vallen, zoals tandartskosten, aftrekbaar zijn. Het gaat hierbij wel alleen om noodzakelijke kosten, zoals plastische chirurgie na brandwonden. Lippen vergroten omdat je dat mooier vindt, geldt niet. Ook de reiskosten kun je hierbij opvoeren, maar bewaar deze details wel goed, zodat je het ook kunt aantonen.

Op de website van de Belastingdienst vind je de voorwaarden hiervoor. Er geldt namelijk een drempelbedrag. Heb je bijvoorbeeld maar heel lage kosten, dan kom je niet boven het drempelbedrag en geldt het niet als aftrekpost.

Ook giften aan bepaalde goede doelen of culturele instanties zijn aftrekbaar. De overheid heeft hier een lijst met ANBI-instellingen voor opgesteld. Als een goed doel dit keurmerk van de overheid heeft gekregen, zijn je giften hieraan boven het drempelbedrag aftrekbaar, tenzij het een periodieke gift van meerdere jaren is. Als je dit op papier laat vastleggen, hoeft het geen ANBI te zijn en geldt de drempel ook niet meer.

 

3. Ondernemers, let op: voldoe aan je urencriterium

Voor Nederlanders met een eigen onderneming is het aantrekkelijk om te voldoen aan het urencriterium van de Belastingdienst. Dit is een van de belangrijkste dingen voor ondernemers om minder belasting te betalen. Je moet 1.225 uur per jaar aan je bedrijf werken om recht te hebben op zelfstandigenaftrek, dat is ongeveer 24 uur per week. In de beginjaren heb je ook nog recht op startersaftrek. Je winst wordt dan verlaagd met dit bedrag. Let erop dat je deze uren goed bijhoudt. Het gaat hierbij niet alleen om de declarabele uren, maar ook administratietijd, reistijd, netwerkgesprekken of het lezen van vakliteratuur.

 

4. Vergeet je (aanvullende) pensioen of AOV niet

Dit geldt voor iedereen, maar voor Nederlanders in loondienst is het pensioen en de arbeidsongeschiktheidsverzekering vaak al via de werkgever geregeld. Extra pensioenopbouw of AOV is ook aftrekbaar. Daarnaast kunnen ondernemers belastingvoordeel krijgen als ze pensioen opbouwen bij door de overheid erkende instanties. Deze premie mag je opgeven als aftrekpost. Ondernemers moeten alleen wel binnen hun jaarruimte blijven. Dat is een maximaal bedrag gebaseerd op je inkomen. Let ook op dat als je al pensioen ontvangt, dit ook geldt als inkomen. Daar moet je inkomstenbelasting over betalen in box 1.

 

5. Soms mag je ov-kosten naar je werk opgeven

Wat veel mensen niet weten, is dat als je geen reiskostenvergoeding van je werkgever krijgt, je de reiskosten van openbaar vervoer naar je werk kunt aftrekken bij de inkomstenbelasting. Er zijn wel een paar zaken waar je rekening mee moet houden.

 • Je moet meer dan 10 kilometer per keer reizen.
 • Ook geldt er een maximaal bedrag van 2.214 euro aan reiskosten per jaar.
 • Hiervoor moet je of een reisverklaring van je werkgever kunnen overleggen aan de Belastingdienst, of je moet een openbaar vervoersverklaring hebben.

 

In die reisverklaring van je werkgever staat dat bijvoorbeeld pas vanaf 30 kilometer of slechts tot 30 kilometer reiskosten wordt vergoed. Je moet dus zelf wel de reiskosten betalen, op vaste reismomenten en minimaal één keer per week. Dan kun je deze kosten opgeven in je aangifte inkomstenbelasting.

 

Vragen hierover of op zoek naar ander belastingadvies of hypotheekbemiddeling? Neem gerust contact op met één van onze Finanseurs.Wil je klant bij ons worden?

  Beloningsbeleid deFinanseurs/ StraksBegintNu


  Het AFM geeft kaders waar ons beloningsbeleid aan moet voldoen. Dit kan in een variabele vorm en/of een vaste vorm. Binnen StraksBegintNu houden wij een vaste beloningsstructuur aan, bestaande uit:

   

  • een vast maandsalaris
  • jaarlijks vakantiegeld
  • een vaste halve dertiende maand

   

  Wij kennen dus geen resultaatafhankelijke beloningen toe.

  In drie vragen bepalen welk pakket het beste bij jou past?