hier zitten we!
 

Regels omtrent privacy van de werknemer

Het schenden van de regels van de privacy bij werknemers vindt al snel plaats, vaak doet de werkgever dit ook onbewust. In behoorlijk wat situtaties die onschuldig lijken kan de privacy van de regels toch geschonden worden.

Een klein testje

Mag je als werkgever social media-profielen van sollicitanten checken? Of de Linkedin-profielen van ex-werknemers met een concurrentiebeding? Mag een koeriersbedrijf in de bevestigingsmail een foto van de medewerker meesturen die het pakket gaat afleveren? Als een werkgever aan alle medewerkers een stappenteller cadeau doet, mag de werkgever dan inzicht krijgen in de resultaten? Mag een werkgever in de email box gluren van de werknemer?

Advies afgegeven

Een werkgroep onder de paraplu van de Europese Commissie heeft een advies uitgebracht rond privacy en databescherming in de relatie tussen werkgever en werknemer. Bescherming van privacy van (aanstaande en ex-)werknemers staat daarbij voorop. Inbreuk op die privacy is soms mogelijk, maar alleen als het niet anders kan om een specifiek bedrijfsbelang te dienen. Bovendien moet de inbreuk tevoren worden aangekondigd.

Antwoorden

Het antwoord op alle vragen in de inleiding is: nee, niet zomaar. Ga als werkgever zeer prudent om met de privacy van uw werknemers, van sollicitanten en ex-werknemers.

 

Vragen hierover of op zoek naar ander belastingadvies? Neem gerust vrijblijvend contact op met een van onze Finanseurs.



Wil je klant bij ons worden?

    Beloningsbeleid deFinanseurs/ StraksBegintNu


    Het AFM geeft kaders waar ons beloningsbeleid aan moet voldoen. Dit kan in een variabele vorm en/of een vaste vorm. Binnen StraksBegintNu houden wij een vaste beloningsstructuur aan, bestaande uit:

     

    • een vast maandsalaris
    • jaarlijks vakantiegeld
    • een vaste halve dertiende maand

     

    Wij kennen dus geen resultaatafhankelijke beloningen toe.

    In drie vragen bepalen welk pakket het beste bij jou past?